U trendu

Može li Jeremić da istisne Gutereša?

Uoči trećeg kruga glasanja za novog generalnog sekretara UN, koje se održava u Savetu bezbednosti, broj takmaca u ovoj trci pao je sa dvanaest na deset. Naime, Vesna Pusić i Igor Lukšić sami su odustali od daljeg „takmičenja” za prestižnu funkciju čelnog čoveka UN, jer su posle dva glasanja shvatili da nemaju realne šanse na uspeh. Ovo glasanje, kako kažu upućeni u ovaj proces, biće na neki način prelomno jer će se posle njega izdvojiti vodeća četvorka u čijim redovima bi trebalo tražiti naslednika Ban Ki Muna.

U novi krug srpski kandidat Vuk Jeremić ulazi sa visoke druge pozicije i uz ohrabrenje koje je dobio posle drugog kruga glasanja održanog 5. avgusta, kao jedini takmac koji je smanjio broj „obeshrabrujućih” glasova. Podsetimo, među petnaest članica SB (pet stalnih i deset nestalnih), njih četvoro podiglo je listić na kojem je pisalo da „obeshrabruju” Jeremića u daljoj trci, što znači da je u međuvremenu neka od članica SB promenila mišljenje jer je posle prvog kruga Jeremić imao pet takvih listića.

Iako formalno ništa nije gotovo i nijednog kandidata od preostalih deset ne bi trebalo otpisati, već se izdvojila prva petorka: Portugalac Antonio Gutereš, naš Vuk Jeremić, Argentinka Suzana Malkora, Slovenac Danilo Tirk i Bugarka Irina Bokova. Za njih bi se već sada moglo reći da su favoriti.

(Jelena Cerovina, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar