U trendu

Mustafa: Nema roka za izradu statuta ZSO

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je večeras, po završetku razgovora koji su u Briselu trajali duže od tri sata, da ne postoji nikakav rok za izradu statuta Zajednice srpskih opština i da se po tom pitanju sve mora odvijati u skladu sa odlukom kosovskog Ustavnog suda.

Mustafa nije izričito odgovorio da li je postignut dogovor da se krene u izradu statuta Zajednice srpskih opština, ali je rekao da za to nema vremenskih rokova.

On je komentarišući izjavu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marka Djurića da će izbori za srpski parlament biti održani i na teritoriji Kosova rekao da se izbori na Kosovu mogu održati u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova, uz uvažavanje prava svih stanovnika, uključujući i Srbe.

Prema njegovim rečima, zvaničnici Beograda i Prištine nisu stigli da večeras razgovaraju o slobodi kretanja.

Kosovski premijer je istakao da je postignut dogovor o pitanju diploma, ali bez preciznog objašnjenje šta to tačno znači.

Komentarišući to što je u Brisel došao uprkos tome što je ranije najavio mogućnost da se na pregovorima neće pojaviti zbog toga što je usporen proces liberalizacije viza za gradjane Kosova, Mustafa je rekao da nije hteo da postavlja uslove EU za učešće u dijalogu sa Beogradom.

Ranije večeras, premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u pauzi razgovora da se nada da će večeras biti postignut „bilo kakav dogovor“ koji će „otkočiti“ proces formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu.

„To će dugo da traje, nije jednostavno, ali što pre udjemo u taj proces formiraćemo Zajednicu srpskih opština, a to je obaveza i jednih i drugih“, kazao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

Novinarima se obratio i Marko Djurić koji je rekao da postoje ozbiljne šanse da se odblokira pitanje izrade statuta ZSO i da o tome počne da se razgovara „često, snažno i redovno“ posle gotovo šest meseci blokade.

On je rekao da bi to bio veliki korak ka formiranju ZSO, što je za srpsku stranu od ključnog značaja zbog opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Na opasku novinara da je Ustavni sud Kosova stavio primedbe na formiranje ZSO, Djurić je naglasio „da Srbija ne priznaje niti će priznati oduku takozvanog Ustavnog suda u Prištini, a pouzdan osnov za sve biće sporazum od 25. avgusta i ništa drugo“.

„Odluku smatramo internim aktom koji nema veze sa ovim dijalogom i ne proizvodi nikakve obavezujuće posledice za srpsku stranu“, rekao je Djurić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.