U trendu

Na Zapadnom Balkanu 50.000 migranata, Fronteks na granici SRB-HR

Prihvatni kapaciteti u Grčkoj i zapadnom Balkanu biće povećani na 100.000 mesta, od kojih 50.000 u Grčkoj, a pripadnici evropske agencije Fronteks nadgledaće granične prelaze i registraciju na tačkama prelaza izmedu Srbije i Hrvatske, odlučeno je na mini samitu u Briselu o migrantskoj krizi.

Evropska unija i lideri balkanskih zemalja dogovorili su kasno sinoć u Briselu plan u 17 tačaka za zajedničko rešavanje poslova oko velikog priliva izbeglica preko Balkanskog poluostrva, saopštila je rano jutros Evropska komisija, a preneo Rojters.

Cilj je da se, prenosi AP, uspori kretanje desetina hiljada migranata.

Od važnijih mera je, piše Rojters, da se u Grčkoj povećaju prihvatni kapaciteti za 30.000 mesta do kraja godine, a Agencija za izbeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR) će obezbediti u Grčkoj još 20.000 mesta.

Pored toga, nastojaće se da se stvori dodatni kapacitet za prihvat 50.000 ljudi u zemljama severno od Grčke, što znači ukupno 100.000 duž zapadne balkanske rute i Grčke.

Predviđena je podrška pogranične agencije EU – Fronteksa, na granici između Bugarske i Turske, kao i da se ustanove zaduženja Fronteksa na spoljnim kopnenim granicama između Grčke i Makedonije, kao i između Grčke i Albanije, sa fokusom na kontrolu prelaza i registrovanje izbeglica koje nisu registrovane u Grčkoj.

Dogovoreno je i da će se u saradnji sa Fronteksom detektovati neregularni granični prelaza i pomoći registracija migranata i uzimanja otisaka prstiju u Hrvatskoj.

Jedna od mera je uzdržavanje od olakšavanja kretanja migranata na granicu druge zemlje. U saopštenju je navedeno da nije prihvatljivo da se izbeglice „prebacuju“ drugoj zemlji.

Među merama je i angažovanje još 400 policajaca u roku od jedne nedelje, u Sloveniji, kao i pojačanje napora da se olakša povratak migranata kojima ne treba međunarodna zaštita i pojača saradnja na repatrijaciji sa Avganistanom, Bangladešom, Irakom i Pakistanom.

Na viši nivo podićiće se zajednička pomorska operacija „Posejdon“ u Grčkoj, posebno prisustvo pogranične agencije EU – Fronteks u Egejskom moru i znatno pojačati podrška Fronteksa u Grčkoj kod registrovanja migranata i uzimanja otisaka prstiju.

Dalje, treba ustanoviti kontaktne tačke za dnevnu razmenu informacija koje se tiču kretanja migranata, razmenjivati informaciji o kretanju i broju izbeglica koji se kreću. U tu razmenu podataka biće uključeni Fronteks kao i kancelarija EU za azil – ESAO.

Predviđeno je da se kontaktiraju finansijske institucije, uključujući Evropsku investicionu banku, Evropsku banku za obnovu i razvoj, s ciljem da se omoguće finansije za prihvat izbeglica.

Mere predviđaju da se unapredi saradnja policije i pravosudnih organa protiv krijumčara ljudi, angažovanje Evropola i Interpola u operacijama na zapadno-balkanskoj ruti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.