U trendu

Nadja Savčenko nastavlja štrajk gladju

Ukrajinski vojni pilot Nadja Savčenko, kojoj preti 23 godine robije u Rusiji gde je optužena za smrt dvojice novinara na istoku Ukrajine, odbila je da prekine štrajk gladju i žedju koji je započela juče, saopštio je danas njen advokat.

„Naši argumenti nisu dali rezultate. Njen jedini zahtev jeste da smesta bude prebačena u Ukrajinu“, izjavio je Frans presu jedan od njenih advokata, Nikolaj Polozov.

On je precizirao da Savčenkova ne uzima vodu od četvrtka uveče, kada je i stupila u štrajk, iako njeni branioci strahuju da će time što odbija da pije vodu do nastavka sudjenja najavljenog za sredu, narušiti zdravlje i ugroziti život.

Prema rečima Polozova, Savčenkova ne dozvoljava lekarima i čuvarima da joj se približe i svaki pokušaj davanja hrane na silu smatra torturom.

Nadja Savčenko stupila je u štrajk gladju i žedju posle naglog odlaganja sudjenja, čime je sprečena da iznese svoju završnu reč.

Savčenkova je ranije već štrajkovala gladju u znak protesta zbog svog hapšenja, ali je ovo prvi put da štrajkuje i žedju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije želeo da komentariše postupak Nadje Savčenko, rekavši da to nije pitanje kojim bi Kremlj trebalo da se bavi.

Nadja Savčenko je optužena da je ukrajinskoj vojsci dala podatke o položaju dvojice ruskih novinara koji su ubijeni u minobacačkoj vatri na istoku Ukrajine u leto 2014. godine.

Ona je uhapšena u julu iste godine na ruskoj teritoriji. Kijev i Zapad su u više navrata tražili od Moskve da je oslobodi.

U trenutku hapšenja, Savčenkova je izabrana za poslanicu partije bivše premjerke Julije Timošenko, ali je tužilac isključio mogućnost njenog pozivanja na imunitet pošto je zločin za koji se tereti izvršen pre nego što je izabrana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar