U trendu

Nađa Savčenko ipak nije proglašena krivom

Ukrajinski pilot Nađa Savčenko nije proglašena krivom za umešanost u ubistvo dvojice ruskih novinara na istoku Ukrajine tokom današnjeg izricanja presude, kako su ranije javile agencije.

Agencija AP objašnjava da je jutros počelo čitanje presude Nađi Savčenko i da je sudija, u stvari, citirao tužilaštvo kada je rekao da je ona umešana u ubistva, ali je nije proglasio krivom.

Američka agencija dodaje da se očekuje da će čitanje presude trajati dva dana, a da će konačna odluka biti doneta sutra.

Sudija je, citirajući argumente tužilaštva, rekao da je Savčenko davala koordinate za granatiranje u julu 2014. godine, tokom kojeg su stradala dvojica novinara i nekoliko civila.

On se, takođe, naveo tužilaštvo rekavši da se ona vodila „političko mržnjom“ prema stanovnicima Luganska, kao i da je bila deo kriminalne grupe i nameravala da ubije neograničen broj ljudi.

Tužilaštvo je zatražilo kaznu od 23 godine zatvora.

Savčenko (34) se borila na strani ukrajinskih dobrovoljaca protiv ruskih snaga u istočnoj Ukrajini, gde je i zarobljena u junu 2014. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.