U trendu

Najmanje 20.000 dece pod opsadom i u oskudici u Faludži

Najmanje 20.000 dece nalaze se pod opsadom iračkih snaga u džihadističkom uporištu u Faludži, gde žive u oskudici i prisiljena su da se regrutuju kao borci, saopštio je danas UNICEF.

„UNICEF procenjuje da je najmanje 20.000 dece ostalo zaglavljeno u tom gradu“, rekao je predstavnik te agencije UN u Iraku Piter Hokins, prenosi AFP.

Malobrojni stanovnici koji su uspeli da pobegnu iz Faludže otkako su iračke snage pokrenule ofanzivu protiv Islamske države 22. i 23. maja kažu da grad ozbiljno oskudeva u hrani i pijaćoj vodi.

„Deca se suočavaju sa opasnošću od prinudnog regrutovanja za borbu, strogim bezbednosnim procedurama i odvajanjem od svojih porodica“, rekao je Hokins.

Kako je upozorio, deci koja su regrutovana ugrožen je život i budućnost pošto su primorani da nose i koriste oružje i bore se u ratu odraslih.

UNICEF je ponovo pozvao na uspostavljanje bezbednih koridora kako bi se civilnom stanovništvu omogućilo da pobegne iz Faludže.

Ujedinjene nacije optužuju Islamsku državu da civilno stanovništvo koristi kao ljudske štitove u pripremama za očajničku odbranu jednog od svojih najsimboličnijih bastiona, navodi francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.