U trendu

Najmanje 265 mrtvih tokom neuspelog vojnog udara u Turskoj

Turska vlada saopštila je večeras da je tokom neuspelog puča u noći izmedju petka i subote poginulo 265 ljudi, od čega 161 civil i 104 pučista, javila je britanska televizijska mreža Bi-Bi-Si.

Premijer Binali Jildirim izjavio je danas da je situacija potpuno pod kontrolom. On je u prvom izveštaju o bilansu žrtava pomenuo samo civile (161), i da je povredjeno 1.440 pripadnika snaga lojalnih vladi i gradjana.

Turske vlasti uhapsile su 2.839 pripadnikla vojske, optuženih za organizovanje puča, a medju njima su generali Erdal Osturk i Adem Huduti, komandanti Treće i Druge armije Kopnene vojske.

Uhapšen je i jedan od 17 sudija Ustavnog suda, dok je Grčkoj upućen zahtev za izručenje osam odbeglih oficira i podoficira.

Neko stotina sudija je već razrešeno dužnosti, dodale su vlasti i navele da će ih biti smenjeno 2.745.

Turski predsednik Redžep Tajjip Erdogan je od SAD zatražio izručenje uticajnog propovednika Fetulaha Gilena koji je u egzilu u Pensilvaniji i koga direktno optužuje za organizovanje puča.

U subotu je privremeno zatvorena važna vojna baza u Indžirliku, na jugu Turske, gde su američki vojni avioni koji bombarduju snage Islamske države u susednim zemjama Siriji i Iraku.

Od dolaska Erdogana na vlast 2003, nekoliko puta je čišćena vojna hijerahija. Vojska Turske, zemlje sa 80 miliona stanovnika, koja je ključna u NATO, do sada je izvela tri puča (1960, 1971, 1980.), a 1997. je prinudila proislamsku vladu na napusti vlast.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar