U trendu

Najmanje 45 vojnika Ujedinjenih Arapskih Emirata ubijeno u Jemenu

Najmanje 45 vojnika Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) poginulo je danas u Jemenu, javila je arapska agencija Vam novi bilans žrtava.

Vojnici su poginuli u sklopu zajedničkih operacija sa armijom Saudijskom Arabije koje se vode protiv šiitskih pobunjenika, poznatijih kao Huti, javile su svetske agencije.

To je najveći gubitak armije Ujedinjenih Arapskih Emirata otkako se umešala u rat na teritoriji Jemena.

Provladini jemenski zvaničnici za bezbednost su rekli da su vojnici UAE ubijeni danas kada je projektil, koji su ispalili Hutiji, pogodio skladište oružja kraj njihovog položaja u provinciji Marib.

Zvaničnici Hutija u Sani su potvrdili da su ispalili projektil tipa „točka“, koji je sovjetske proizvodnje.

Ujedinjeni Arapski Emirati, federacija sedam „emirata“, spada u najaktivnije članice koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom, koja se bori protiv Hutija i njihovih saveznika u vrlo siromašnom Jemenu na jugu Arabijskog poluostrva.

U ratu u Jemenu na jednoj strani su Hutiji i vojne jedinice lojalne bivšem predsedniku države Aliju Abdulahu Salehu. Sa druge strane su snage lojalne sadašnjem predsedniku Abedu Rabu Mansuru Hadiju, koji je otišao u izgnanstvo u Saudijsku Arabiju. Treća strana u sukobu su separatisti na jugu zemlje i lokalne milicije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.