U trendu

Najmanje deset mrtvih u napadu u Somaliji

Najmanje deset osoba, medju kojima dva poslanika, poginulo je u napadu na hotel u Mogadišu, saopštile su danas vlasti u Somaliji i dodale da su odgovornost za napad preuzeli islamisti iz grupe Al Šabab.

Vlasti su navele da se situacija još nije smirila i da se pretpostavlja da još ima napadača u hotelu „Ambasador“ jer se povremeno čuje pucnjava iz zgrade.

Napad se dogodio u sredu kasno uveče nekoliko sati pošto su vlasti saopštile da je ubijen organizator napada na univerzitetu u Keniji gde je 2015. godine ubijeno 148 osoba.

Najmanje dva napadača ušla su kasno sinoć u hotel „Ambasador“ u Mogadišu dok se treći napadač digao u vazduh ispred zgrade. U tom napadu je povredjeno oko 40 osoba.

Somalija nema kontrolu nad svojom teritorijom još od 1991. godine, i pogodjena je ne samo decenijama ratovanja već i ciklusima žedji i gladi.

Situacija je od avgusta 2011. počela da se popravlja, kada su pripadnici Al Šababa isterani iz Mogadiša, ali ta organizacija, povezana s Al Kaidom, i dalje drži pozamašno parče juga Somalije.

Pokret Al Šabab je nastao 2000. godine kao fuzija nekoliko somalskih islamističkih grupa i Al Kaide.

Motiv njihovog postojanja su somalski nacionalizam, želja da se nametne islamska država sa strogim šerijatskim zakonima kao i sprovodjenje džihada na globalnom nivou.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.