U trendu

Najveći razarač vojske SAD na probnoj plovidbi

Najveći i najskuplji razarač američke mornarice izašao je danas na more na poslednju probu pre nego što bude predstavljen inspektorima mornarice.

Brod „Zumvalt“ imaće bazu u San Dijegu i trebalo bi da ima ulogu u planovima američke vlade za „rebalans“ u Aziji i Tihom okeanu gde Kina sve više pokazuje svoju vojnu moć.

Dugačak 182 metara, ovaj brod je po mnogo čemu originalan. Ima oštre uglove kako bi izbegao neprijateljske radare, električni pogon i novo oružje, a koštao je najmanje 4,4 milijarde dolara.

„Zumvalt“, nazvan po admiralu Elmu Zumvaltu, prvi je od tri broda te klase.

Visok nivo automatizacije omogućiće da taj brod opslužuje manja posada nego na postojećim razaračima američke mornarice.

Zbog visokih troškova, mornarica vojske SAD je neko vreme razmatrala gašenje projekta, ali se na kraju odustalo od toga da se naprave 32 takva broda.

Ovo je drugi izlaz na more novog razarača. Na prvom testu u decembru, inžinjeri su imali priliku da isprobaju sisteme novog broda na moru. Iako je proglašena uspešnom, posle provere su bile potrebne popravke na jednom od 12 motora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar