U trendu

Naoružane bande napadaju migrante u Stokholmu

Naoružane bande maskiranih muškaraca, za koje se veruje da su neonacisti, izvršili su kasno sinoć više napada na migrante u okolini glavne želežničke stanice u Stokholmu, saopštila je danas švedska policija.

U blizini glavnog gradskog trga „Sergels Torg“ rasporedjene su jake policijske snage nakon sinoćnih napada na strance.

Očevici tvrde da su se na meti napada nalazili svi koji nisu ličili na etničke Švedjane, prenose lokalni mediji.

„Banda od oko 100 muskaraca došla je iz pravca glavne trgovačke ulice, spustili su se do železničke stanice i počeli su da napadaju migrante, pretukli su najmanje troje ljudi“, izjavio je jedan od svedoka za list „Aftonbladet“.

Lokalna štampa navodi da je policija uhapsila više lica koja su učestvovala u napadima. Pretpostavlja se da su oni povezani sa navijačkim bandama i neonacističkim grupama, ali niko od zvaničnika nije želeo da potvrdi da komentariše napade.

Švedska neonacistička grupa „Pokret otpora“ preuzela je odgovornost za napad. Na njihovoj internet stranici saopšteno je da se radi o „čišćenju“ kriminalnih migranata koji se okupljaju oko glavne želežniče stanice u Stokholmu.

Napadi su se dogodili na glavnom gradskom trgu „Sergels Torg“ koji je jedno od glavnih okupljališta mladih u Stokholmu.

Napadima su prethodili protesti grupe od oko 200 ljudi. Demonstranti su se okupili u blizini železničke stanice kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog prisustva velikog broja migranata u švedskoj prestonici. Oni su držali u rukama parole na kojima je bilo ispisano „Što je dosta, dosta je“.

Protesti su, kako navode mediji, organizovani nakon što je maloletni migrant bez roditeljske pratnje nožem usmrtio 22-godišnju radnicu u centru za izbeglice u Švedskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.