U trendu

Nastavljen samit, Kameron poručuje: Ne odustajem od zahteva

Nakon što su evropski lideri cele prethodne noći diskutovali o ostanku Britanije u Evropskoj uniji i migrantskoj krizi sa kojom se Evropa suočava, razgovori su danas nastavljeni, a britanski premijer Dejvid Kameron poručio je da dogovora još nema i da neće odustati od britanskih zahteva za dalje članstvo u 28-članom bloku.

„Bio sam ovde do pet sati jutros radeći sa evropskim partnerima na dogovoru, postigli smo izvestan napredak, ali dogovora još nema“, rekao je on uoči nastavka razgovora drugog dana samita u Briselu.

Kameron je ponovio da će dogovor biti postignut „samo ako Britanija dobije ono što joj je potrebno“, prenosi Rojters.

Istovremeno, francuski predsednik Fransoa Oland je, stigavši danas na novu rundu razgovora, naglasio da bi u novim propisima EU za Britaniju trebalo da bude zadržana striktna finansijska regulativa, navodi AP.

Oland je rekao novinarima da još dosta treba da se radi na dogovoru sa Britanijom, uprkos tome što su razgovori potrajali do zore.

On je istakao da Britaniji ne bi trebalo dati „pravo veta ili blokade“ i da bi sve države članice EU trebalo da imaju pravila kojima se ograničavaju špekulacije i predupređuju nove finansijske krize.

„Čekamo odgovor Britanije. Svoje predloge smo izneli“, rekao je šef francuske države.

Uoči nastavka očito teških razgovora, novinarima se danas obratio i luksemburški premijer Gzavije Betel, rekavši da predlozi koji su trenutno na stolu ne zadovoljavaju sve strane.

„Još nismo završili. Nadam se da ćemo do kraja popodneva imati tekst koji će biti prihvatljiv za sve“, kazao je on, prenosi Rojters.

Estonski premijer Tavi Roivas izrazio je uverenje da je moguće danas postići pravičan sporazum.

„Razumem da svi mi sledimo naše nacionalne interese, ali bi trebalo da imamo na umu da, ako Britanija ode, nećemo postići ništa“, istakao je on, dodavši da čvrsto podržava postizanje sporazuma koji će Kameronu omogućiti da britanskom narodu preporuči da glasaju za ostanak u Uniji.

Dvadesetosam lidera EU nadaju se da će danas postići sporazum, ali za to treba da prevaziđu razlike u stavovima po pitanjima od socijalnih doprinosa do finansijskih propisa.

Kameron je više puta upozorio da će se, ako ne uspe da obezbedi dogovor, iz Brisela vratiti sa svim otvorenim opcijama, uključujući i mogućnost da Britanija postane prva zemlja koja će napustiti EU u njenoj 60-godišnjoj istoriji, podseća AFP.

On ima četiri ključna zahteva – pravo na smanjenje socijalnih doprinosa migrantima, zaštitine mere za zemlje koje nisu članice evrozone protiv veće integracije te zone, izuzimanje iz napora za zbližavanje Unije i mere za podsticanje konkurentne pozicije EU.

Neke države članice, pre svega Nemačka, saglasne su sa mnogim od predloženih reformi, ali druge poput Francuske i Belgije protivne su ideji da se Britaniji ustupi bilo kakva vrsta veta nad onima koji žele da nastave sa integrisanjem EU.

Dva odsto Britanaca više za odlazak nego za ostanak u EU

Broj Britanaca koji bi na predstojećem referendumu o članstvu Britanije u Evropskoj uniji glasali za izlazak iz bloka je za dva odsto veći u odnosu na suprotni tabor, pokazala je danas najnovija anketa.

Rezultati ankete koju je sprovela istraživačka agencija TNS pokazuju da 36 odsto glasača želi da Britanija napusti Uniju, 34 odsto se zalaže za ostanak, sedam odsto ne bi uopšte glasalo, dok je 23 odsto još neodlučno, preneo je Rojters.

Ako se isključe oni koji su se izjasnili da neće izaći na referendum, za izlazak iz Unije bi glasalo 39 odsto anketiranih, prema 36 odsto onih koji su za ostanak, dok je neodlučnih 25 odsto.

Agencija je, međutim, istakla da je, na pitanje šta misle kakav će biti ishod referenduma, 38 odsto ispitanika reklo da će Britanija ostati u EU, a 28 odsto da će napustiti Uniju.

Nakon što su evropski lideri cele prethodne noći diskutovali o ostanku Britanije u Evropskoj uniji i migrantskoj krizi sa kojom se Evropa suočava, razgovori su danas nastavljeni, a britanski premijer Dejvid Kameron poručio je da dogovora još nema i da neće odustati od britanskih zahteva za dalje članstvo u 28-članom bloku.

Početkom marta sastanak EU i Turske o izbeglicama

Evropska unija će početkom marta održati vanredni sastanak sa Turskom o izbegličkoj krizi, najavio je rano jutros u Briselu predsednik Evropskog saveta Donald Tusk. Tusk nije objavio datum sastanka, ali je Rojters, pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika EU, preneo da će to biti 5. marta. Briselu je juče trebalo da se drži mini samit posvećen migrantskoj krizi, na kojem je trebalo da se okupe predstavnici 11 članica EU i Turske, ali je otkazan zbog bombaškog napada u Ankari.

Turski premijer Ahmet Davutoglu otkazao je odlazak na samit u Brisel odmah posle napada u Ankari, u kojem je poginulo najmanje 28 ljudi. Bilo je predviđeno da se na mini samitu, koji je trebalo da se održi pre redovnog samita 28 članica EU, raspravlja o načinu na koji je moguće razmestiti sirijske izbeglice, koje zbog rata u svojoj zemlji beže u Tursku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.