U trendu

Nastavljene borbe u Nagorno Karabahu

Borbe su nastavljene u Nagorno Karabahu, dan nakon najgorih sukoba u poslednjih skoro 20 godina u kojima je ubijeno 30 vojnika, saopštili su danas zvaničnici tog regiona i Azerbejdžana.
Portparol Ministarstva odbrane Azerbejdžana Vagif Dargiakhli rekao je agenciji AP da se položaj Azerbejdžanaca našao na udaru tokom noći, a da su pogodjena i civilna područja.

Ministarstvo odbrane Nagorno Karabaha saopštilo je da su Azerbejdžanci koristili rakete, artiljeriju i oklopne jedinice u regionu.

Jermenija je saopštila u subotu da je poginulo 18 vojnika, dok je Azerbejdžan prijavio 12 mrtvih.

Tenzije izmedju hrišćanskih Jermena i uglavnom muslimanskih Azera počele su da ključaju poslednjih godina Sovjetskog Saveza, a nakon što se raspao 1991. godine i republike postale nezavisne države izbio je rat u kojem je poginulo oko 30.000 ljudi, a milion raseljeno.

Nerešeni sukob predstavlja ekonomski udarac za Jermeniju jer je Turska zatvorila svoju granicu sa tom zemljom, a jermenske granice ostale su otvorene samo s Iranom i Gruzijom.

Nagorno Karabah, planinska oblast od oko 12.000 kilometara i oko 150.000 stanovnika, od primirja 1994. godine formalno pripada Azerbejdžanu, ali je pod kontrolom lokalnih jermenskih snaga od kraja rata koji je počeo 1991. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.