U trendu

NATO i Mogerini osudili testiranje bombe u Severnoj Koreji

Proba hidrogenske bombe u Severnoj Koreji, ako se zaista dogodila, „ugrožava regionalnu i medjunarodnu bezbednost“, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

„Osudjujem razvoj nuklearnog oružja Severne Koreje, njen program balističkih raketa, kao i njenu zapaljivu i preteću retoriku“, navodi se u saopštenju Stoltenberga.

Visoka zvaničnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da bi nuklearna proba u Severnoj Koreji, ako bude potvrdjena, predstavljala „ozbiljno kršenje medjunarodnih obaveza“ te zemlje da „ne proizvodi i ne testira nuklearno oružje“.

U saopštenju Mogerinijeve se dodaje da su te obaveze utvrdjene rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Takvi postupci Pjongjanga, prema njenim rečima, predstavljaju „pretnju miru i bezbednosti celog regiona severoistočne Azije“.

Evropska zvaničnica je pozvala Pjongjang da se ponovo uključi u dijalog s medjunarodnom zajednicom, konkretno u pregovore šest nacija o programu za nuklearno naoružanje Severne Koreje, i da prekine „nezakonito i opasno ponašanje“.

Mogerinijeva je rekla da će se konsultovati s ministrima spoljnih poslova Južne Koreje i Japana.

Direktor Medjunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano izjavio je da Severna Koreja testiranjem hidrogenske bombe prekršila rezolucije Saveta bezbednosti UN i pozvao Pjongjang da u potpunosti primeni sve rezolucije UN i IAEA.

Amano je rekao da je IAEA spremna da doprinese mirnom rešenju nuklearnog pitanja nastavkom provere nuklearnih aktivnosti u Severnoj Koreji, kada bude postignut politički sporazum uključenih strana.

Severna Koreja je danas saopštila da je izvela prvu probu hidrogenske bombe, ali ta vest još nije potvrdjena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.