U trendu

NATO i Rusija nisu uspeli da premoste razlike

Na sastanku Saveta NATO-Rusija, prvom posle dve godine, nisu prevazidjene razlike izmedju Moskve i tog vojnog saveza, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Sastanak je, rekao je Stoltenberg, bio prilika za „iskren i ozbiljan“ razgovor o situaciji u Ukrajini, pitanjima povezanim s vojnim aktivnostima Rusije i NATO-a i situaciji u Avganistanu.

„NATO i Rusija imaju duboke i stalne razlike. Današnji sastanak nije to promenio“, kazao je Stoltenberg posle sastanka koji je trajao sat i po duže nego što je planirano.

Stoltenberg je ranije rekao da se sastanak u sedištu NATO-a u Briselu održava da bi se, izmedju ostalog, unapredio „mehanizam za smanjenje rizika u vezi s vojnim aktivnostima“.

Najavio je i da će na samitu biti razmotreni i nedavni vojni incidenti na Baltičkom moru, gde su ruski vojni avioni nadletali američki ratni brod u medjunarodnim vodama i gde je ruski avion presreo američki izvidjački avion u medjunarodnom vazdušnom prostoru.

Savet NATO-Rusija osnovan je 2002. godine, a poslednji put se sastao u junu 2014.

NATO je prekinuo kontakte s Rusijom u znak protesta zbog pripajanja crnomorskom poluostrva Krima i ofanzive proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

Stoltenberg je, medjutim, rekao da je od velike važnosti da kanali komunikacije s Moskvom ostanu otvoreni.

„Kada su tenzije velike, mislim da je potreba za otvorenim kanalima, političkim dijalogom, previdljivošću, transparentnošću još važnija“, rekao je Stoltenberg u utorak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.