U trendu

NATO jača bataljone na istočnim granicama

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da se čitav niz zemalja pridružio inicijativi Kanade, Nemačke, Velike Britanije i SAD da razmeste multinacionalne bataljone na istočnim granicama Alijanse.

Kako je rekao, Albanija, Italija, Poljska i Slovenija će sopstvenim snagama dopuniti bataljone koje u Litvaniji predvodi Kanada, dok će Hrvatska, Belgija, Francuska, Luksemburg, Holandija i Norveška svojim kapacitetima ojačati bataljon koji predvodi Nemačka.

Danska i Francuska će dopuniti bataljone u Estoniji, predvođene Londonom, dok će Rumunija i Velika Britanija ojačati američki bataljon u Poljskoj, prenosi Sputnjik.

„Naše snage će biti u potpunosti multinacionalne. To je dokaz da NATO funkcioniše kao jedan organizam, napad na bilo kog saveznika će se smatrati napadom na sve nas“, rekao je Stoltenberg.

On je podsetio da je na samitu NATO u Varšavi postignut dogovor da se početkom 2017. godine razmeste dodatna četiri bataljona, te je izrazio zadovoljstvo što se taj dogovor trenutno realizuje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.