U trendu

NATO ne želi novi hladni rat

NATO ne želi novi hladni rat, Rusiju ne smatra „neminovnom pretnjom“ i raketni štit koji postavlja uz ruske granice ne ugrožava Rusiju, izjavio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za francuski listi „Žurnal di dimanš“.

Upitan da li su zaista potrebni predstojei veliki NATO manevri uz učcešće 25.000 vojnika u Poljskoj, on je odgovorio da je te manevre organizovala Varšava, dodavši da su i Rusi održali velike vojne vežbe.

Na opasku novinara da „Vi neprestano ponavljate da NATO ne želi sukob s Rusijom, a danas Atlantski savez Rusiju smatra pretnjom“, čelnik Alijanse je uzvratio da je „Rusija utrostručila vojni budžet i primenjuje silu prema susedima, posebno u Ukrajini, i kad je pripojila Krim, pa će zato NATO postaviti četiri bataljona u baltičkim zemljama i Poljskoj“.

Upitan da li medju saveznicima postoji spremnost za obnovu saradnje i sazivanje Saveta NATO-Rusija pre samita NATO-a u julu u Varšavi, što su zatražili francuski predsednik Fransoa Oland i šef diplomatije Žan-Mark Ero, on je rekao da se „o tome upravo savetujemo sa članicama NATO-a“.

Stoltenberg je naveo da je Atlantski savez bio primoran da reaguje kada su ruske snage „došle u opasan kontakt s našim u Baltičkom ili Crnom moru“, naglasivši da „mi Rusiju ne vidimo kao neku neminovnu pretnju NATO-u i ne želimo novi hladni rat s Rusijom“.

Upitan da li može da potvrdi navode da je Rusija deo nuklearnog arsenala postavila u svojoj enklavi Kalinjingrad, Stoltenberg je odgovorio da „ne može da obelodanjuje ono što se tiče naših obaveštajnih sposobnosti“.

Dodao je i da „Rusija sve više barata nuklearnim oružjem i koristi retoriku zastrašivanja uz primenu doktrine zabrane pristupa, posebno na prostoru Kalinjingrada“.

„Zato je NATO povećao svoje kapacitete za sučeljavanja i uredio prerazmeštaj opreme i municije u zemljama na istoku Evrope „, rekao je Stoltenberg.

Upitan zašto se dovršava razmeštaj sistema antiraketne odbrane u Rumuniji i Poljskoj, a što Rusija vidi kao pretnju, Stoltenberg je odgovorio da „taj sistem nije uperen protiv Rusije, već mu je cilj da osujeti druge pretnje na jugu Evrope“.

On je rekao i da „Rusi znaju da taj sistem nije u stanju da ugrozi njihov sistem nuklearnog odvraćanja… a i nema nuklearne bojeve glave“.

Upitan o razvoju situacije i da li će intervenisati u Libiji, Stoltenberg je naglasio da je „NATO spreman da odgovori na svaki zahtev za intervenciju“ u Libiji, ali samo ako poziv dodje od medjunarodno priznatih libijskih vlasti i u sklopu akcije u okviru UN.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.