U trendu

NATO sutra započinje najveću vojnu vežbu od 2002.

NATO sutra započinje svoju najveću vojnu vežbu od 2002. godine, u kojoj će 36.000 vojnika Severnoatlantske alijanse biti angažovano na vežbama spremnosti u Italiji, Španiji i Portugalu.

Vojna vežba pod naslovom „Trident juncture“ (Spoj trozupca) se održava od sutra do 6. novembra, a u njoj će učestvovati vojne snage više od 30 zemalja, saopštila je Komanda združenih snaga NATO u holandskom gradu Brunsum, prenela agencija AFP.

U vežbi će takođe učestvovati vojnici Kanade, Norveške, Nemačke, Belgije i Holandije, zajedno sa snagama angažovanim u Atlantiku i Sredozemlju.

„Vežba “Spoj trozupca“ će ukazazati na povećani nivo ambicije NATO-a u zajedničkom modernom ratovanju i pokazaće sposobnu, naprednu alijansu sa odgovarajućim sposobnostima i kapacitetima da se izbori sa aktuelnim i budućnim bezbednosnim izazovima“, saopštila je Komanda u Brunsumu na svom sajtu.

Ta dugo vremena planirana vežba dobila je na važnosti u svetlu ruske aneksije Krima prošle godine i podrške zvanične Moskve proruskim snagama na istoku Ukrajine, ocenjuje AFP.

Zvaničnici NATO ističu da vojne vežbe Alijanse, uključujući onu koja počinje sutra, nisu usmerene ni protiv jedne zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.