U trendu

Navodi o plagijatu dominiraju drugog dana republikanske konvencije

Štab Donalda Trampa suočio se danas s novim problemom na republikanskoj konvenciji na kojoj treba da bude potvrdjena njegova predsednička kandidatura – navodima da je njegov supruga Melanija plagirala govor Mišel Obame.

Melanija Tramp je juče, prvog dana konvencije u Klivlendu, održala govor u kojem se dva pasusa, svaki od 30-tak reči, skoro u reč poklapaju s delovima govora Mišel Obame kada je predstavljala svog suprgua na demokratskoj konvenciji 2008. godine, navodi agencija Asošiejtid pres.

Umesto da sada Trampov izborni štab maksimalno iskoristi konvenciju da bi predstavio milijardera kao sposobnog lidera, mora da se brine o svojim operacijama i da nekog pozove na odgovornost.

Trampovi saradnici navode da je kontroverza oko govora Melanije Tramp manja smetnja, ali nisu ponudli nikakvo objašnjenje kako to da su dva dela njenog govora skoro istovetna govoru Obamine supruge.

„Ovo je potpuno naduvano. To čak nisu iste rečenice. To su doslovno fraze. Imam utisak da je neko uradio domaći zadatak da misli da se to može uraditi“, rekao je Trampov savetnik Pol Manafort za AP.

Trampov štab je juče prebrodo drugi izazov pošto su protivnici milijardera tražili način da se omete njegova kandidatura, ali su navodi o plagiranju ponovo postavili pitanje Trampove kompetencije.

Pošto su juče utišani Trampovi protivnici, na binu su izlazili republikanci koji su tvrdili da SAD čekaju loša vremena ako na izborima pobedi kandidatkinja demokrata Hilari Klinton.

Govornici su optuživali Klinton da laže, da će ugroziti živote njihove dece, kao i nacionalnu bezbednost.

Tramp je došao na scenu kao rok zvezda i predstavio svoju suprugu Melaniju koja je govorila o svom životu, dolasku u SAD iz Slovenije, ali i o njemu.

„Ako želite da se neko bori za vas i vašu zemlju, uveravam vas, ovo je taj čovek“, rekla je Melanija Tramp.

Potom je u svom govoru navele rečenice koje su praktično doslovne iste kao navodi Mišel Obama, dok je i ostatak njenog govora bio nalik govoru sadašnje prve dame SAD.

Predsednik Republikanskog nacionalnog komiteta Rajns Pribus rekao je da bi „verovatno“ otpustio svoje pisce govora da su uzeli delove nečijeg govora.

Trampov štav je saopštio da je govor Melanije Tramp napisao „tim pisaca“ koji su s njom razgovarali o njenim životnim iskustvima i uključili delove koji odražavaju njeno mišljenje.

Danas treba da govore dvoje Trampove dece.

Na konvenciji nema nekih istaknutih republikanaca koji se protive Trampovoj kandidaturi poput bivših predsednika SAD Džordža Buša i Džordža Buša mladjeg, kao i Džona Kejsika, guverenera Ohaja u kojem se nalazi Klivlend.

Na konvenciji će ipak govoriti deo republikanskog establišmenta, izmedju ostalih, predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan i vodja senatske većine Mič Mekonel.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar