U trendu

U Kini pritvoreno 20 britanskih turista zbog sumnje na terorizam

Grupa od 20 stranih turista, među kojima je devet Britanaca, 10 državljana Južne Afrike i jedan Indijac, pritvorena je u severnoj Kini i to, kako navode iz britanskog Ministarstva spoljnih poslova i južnoafričke humanitearne agencije, pod sumnjom da su „povezani sa terorističkom grupom“.

Kina je pristala da oslobodi 11 turista, ali ostali će biti zadržani u pritvoru, izvestila je južnoafrička humanitarna organizacija „Gift of the Givers Foundation“, a prenosi Rojters.

Ova organizacija je saopštila da su kineske vlasti navele da su neki od pritvorenih u svojim hotelskim sobama gledali propagandne video materijale „zabranjene grupe“ i da je u pritvoru ostalo pet Južnoafrikanaca, tri Britanca i jedan Indijac.

„Britansko konzularno osoblje posetilo je grupu svojih državljana i ponudilo pomoć, a mi sarađujemo sa kineskim vlastima“, izjavio je portparol britanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kinesko ministarstvo i južnoafrička ambasada, međutim, nisu odgovorili na molbu da komentarišu ovaj slučaj. Portparol indijske ambasade izjavio je da nema informacije o tom slučaju.

Grupa od 20 turista bila je na 47-dnevnoj turi kada su zatočeni na aerodromu u Erdosu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.