U trendu

Nedavni rezultat na izborima nije kraj Angele Merkel

Rezultat izbora u Meklenburg-Prednjoj Pomeraniji gde je Hrišćansko demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel završila na trećem mestu je „neprijatan poraz“ ali nije kraj njene kancelarske karijere niti početak promene političkog kursa, ocenjuje novinarka Dojče vele Šarlote Pots.

Merkelova CDU završila je na trećem mestu – iza nacionalističke i antiimigracione Alternative za Nemačku (AfD), dok na prvom mestu ostaju Socijademokrte, partneri Merkelove u vladi.

U autorskom tekstu za „Dojče vele“(DV), Potsova kaže da uspeh AfD, koja sad ima mandate u devet od 16 nemackih pokrajinskih parlamenata, treba da bude opomena etabliranim strankama koje su dugo zastupale stav da desno od stranka Unije ne sme biti nijedna demokratska stranka.

S druge strane, logično je da posle odluke Merkelove da primi izbeglice „nasukane u Mađarskoj“ populisti sada pokušavaju da popune politicki vakuum desno od centra, ukazuje Potsova.

Ona ipak smatra da ishodu ovih izbora ne bi trebalo davati preveliku težinu, jer su, kako kaže, to lokalni izbori i to u pokrajini ciji su biraci oduvek naginjali svojevrsnom „glasanju iz protesta“.

„U tamošnjem parlamentu od 2006. sedi i desno-ekstremna Nacional-demokratska stranka Nemacke (NPD). Govorimo dakle o pokrajini u kojoj je desna opcija oduvek nailazila na plodno tlo“ dodaje Pots.

Ona objašnjava da je CDU tokom poslednjih pet godina u kojima se u zemlji mnogo toga promenilo izgubila samo četiri odsto birača.

Meklenburg-Prednja Pomeranija je pokrajina ekonomski na saveznom nivou, ne igra gotovo nikakvu ulogu, tamo živi samo 1,3 miliona biraca od kojih je samo njih 60 odsto izašlo na izbore.

„I to malo biraca odlucilo se da sve ostane po starom: nastavak Velike koalicije. U zemlji sa više od 80 miliona ljudi, 800.000 građana ne može da odlucuje o kancelarskoj poziciji,“ zaključila je ona.

Pravi problem CDU u Meklenburgu-Prednjoj Pomeraniji nije bila Merkel, vec veoma nepopularni kandidat CDU u toj pokrajini Lorenc Kafije čija je predizborna kampanja pokazala da od kopiranja AfD-a nema apsolutno nikakve koristi, napominje ona.

Potosva smatra da bi CDU bi zajedno s kancelarkom Merkel, ishod izbora u Meklenburgu-Prednjoj Pomeraniji trebalo da shvate kao podsticaj – ali ne za potpuni obrt u dosadašnjoj politici i jasno predstavi činjenice. „A te cinjenice glase: 2016. je mnogo manje izbeglica stiglo u Nemacku, da je skoro milion izbeglica – a toliko ih je prošle godine stiglo – registrovano i smešteno po citavoj zemlji.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.