U trendu

Neeksplodirana bomba i kalaĆĄnjikov na briselskom aerodromu

Neeksplodirana bomba i puơka kalaơnjikov su otkriveni na briselskom aerodromu gde je danas u terorističkom atentatu poginulo 13 i ranjeno tridesetak ljudi, a belgijski ministar unutraơnjih poslova Jan Jambom je ocenio da ovi atentati mogu biti povezani s hapơenjem glavnog organizatora novembarskog pokolja u Parizu Salaha Abdeslama.

TV stanica RTBF je javila da je policija pronaơla jednu bombu koju očigledno teroristi nisu uspeli da aktiviraju posle dve eksplozije na aerodromu, kao i automatsku puơku kalaơnjikov, ơto ide u prilog tvrdnjama svedoka da su najpre čuli povike na arapskom jeziku i pucnje neposredno pred eksplozije.

Policija i snage bezbednosti i dalje krajnje oprezno pregledaju veliki broj u panici napuĆĄtenih ili eksplozijom uniĆĄtenih kofera i drugog prtljaga, jer postoji bojazan da su teroristi ostavili iza sebe joĆĄ bombi ili eksploziva.

Belgijski drĆŸavni tuzilac Frederik van Lev (Fredeci van Leeuw) je izjavio da je jednu eksploziju sasvim verovatno izazvao terorista-samoubica, dok su mediji preneli navode policije da je druga bomba aktivirana daljinskim upravljačem.

Takodje je prenesena ocena istrage da nema sumnje da su atentate na aerodromu i atentat s najmanje 15 poginulih u briselskom metrou počinili islamski teroristi.

Ministar Jambon je TV stanici RTL rekao da vlasti strahuju od novih atentata i naglasio da su danaĆĄnji pokolj nevinih ljudi na aerodromu i u metrou vrlo verovatno povezani s hapĆĄenjem pariskog atentatora Abdeslama i razbijanja bar dela mreĆŸe njegovih pomagača.

„Jasno je da je hapĆĄenje Abdeslama korak napred u slamanju terorizma, ali uopĆĄte ne moĆŸemo reći da je taj problema reĆĄen jer je mreĆŸa Islamske drĆŸave i dalje aktivna u Evropi, Francuskoj i Belgiji“, upozorio je belgijski ministar unutraĆĄnjih poslova.

Profesor univerziteta u belgijskom gradu Luvenu i stručnjak za terorizam Feliče Daseto (Felice Dassetto) je medijima rekao da su napadi islamskih terorista mogli očekivati i da zasad nije joĆĄ jasno da li je to „zločin koji su počinili ostaci prethodne (Abdeslamove) mreĆŸe ili je u pitanju novi talas dĆŸihadističkih atentata“ povezanih s terorističkom Islamskom drĆŸavom Iraka i Sirije.

Daseto smatra da su policija i vojska teơko mogli sprečiti atentat na jednoj od mnogobrojnih stanica metroa, ali misli da je aerodrom loơe obezbedjen i ukazuje na primere aerodroma u Delhiju i drugim svetskim gradovima, gde putnik bez avionske karte i prethodne provere prtljaga detektorima na iks zrake i senzorima na metal i eksplozive, ne mogu uopơte ući u aerodromske prostore.

Povezane vesti:

Stepen bezbednosti u Briselu na najviĆĄem nivou

Pojačane bezbednosne mere na evropskim aerodromima

JoĆĄ nema podataka o nacionalnosti ĆŸrtava

JoĆĄ jedan napad na evropske vrednosti

Fejsbuk aktivirao dugme provere bezbednosti

Otkazan dijalog Beograda i PriĆĄtine u Briselu

Tusk i Mogerini uĆŸasnuti napadima u Briselu 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar