U trendu

Nekoliko stotina pacifista tražilo u Varšavi novac za bolnice i siromasne, ne za tenkove

Ispred američke ambasade u Varšavi, simbolično na Trgu slobodne reči, pošto ih policija nije pustila pred Narodni stadion gde zasedaju moćnici članica NATO, nekoliko stotina aktivista pacifističkih organizacija zahtevalo je da NATO i Rusija prestanu da troše pare na oružje, već da ih daju u bolnice i siromašnima.

Demonstracije je organizovala poljska nevladina organizacija Radnička demokratija pod parolama „Ne ratovima i bazama NATO“ i „STOP militarizmu“ a zajedno s poljskim aktivistima skandirali su ih danas na ulicama Varšave i njihovi istomišljenici iz Češke, Nemačke, Belgije, Francuske i Grčke.

„Na Narodnom stadionu okupili su se najveći teroristi na svetu. Vlasti u Poljskoj ćemo zapitati: za tenkove imate, a nemate za povišice plata za bolničarke i za zdravstvo“, kazao je reporteru poljskog lista Gazeta viborča jedan od organizatora protesta protiv samita NATO, Pjotr Ikonovič.

Demonstranti su prošli u kratkom maršu ulicama centra, uz skandiranje parola protiv NATO i poruke na transparentima: „Bolnice umesto tenkova. STOP militarizaciji“, „Imali smo ovde Moskvu, ne želimo Vašington“, „Ne ratovima i bazama NATO, da izbeglicama i medjunarodnoj solidarnosti“.

Na čelu povorke nosili su veliki transparent s natpisom „Pare gladnima, ne za tenkove“ i crtežom tenka čija cev proliva krv, a nakon kraćeg objašnjavanja s policijom, povorci se pridružila i grupa od 30 anarhista, neki od njih s maskiranim licem i veknama hleba na ramenu umesto pušaka.

Marš protivnika NATO obezbedjivao je kordon od oko 50 policajaca kako ne bi skrenuli s predvidjene trase.

Samit NATO juče i danas u Varšavi prate nevidjene mere bezbednosti, a Narodni stadion gde zaseda 65 delegacije iz 54 zemlje sveta i Evropske unije, Ujedinjenih nacija i Svetske banke, pretvoren je bukvalno u tvrdjavu ogradjenu novim gvozdenim plotom visokim 2,5 metra, dok red i mir čuva oko 6.000 policajaca.

Ko god od Varšavljana je mogao je zato radije napustio grad, a jedva da ima ljudi na ulicama u centru gde su hoteli u kojima su odseli zvaničnici.

Varšava deluje avetinjski pusto, sa zgradama-simbolima sovjetske dominacije – Palatom kulture i nauke i Predsedničkom palatom u kojoj je 1955. godine osnovan Varšavski pakt socijalističkog bloka, sada simbolično osvetljenim preko noći plavim amblemom NATO.

Izuzetak su Varšavljani napravili jedino sinoć kada su masovno sa mostova na Visli gledali paradu aviona vazduhoplovstava osam članica NATO.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.