U trendu

Nemačka očekuje 800.000 zahteva za azil ove godine

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezjer (Thomas de Maiziere) izjavio je danas da Nemačka ove godine očekuje do 800.000 zahteva za azil, što je apsolutni rekord za tu zemlju i četiri puta više nego prethodne godine.

Ministar je ponovio da je „neprihvatljivo i sramno za Evropu“ to što znatan broj zahteva za azil dolazi iz balkanskih zemalja kao što su Albanija, Kosovo i Srbija, čiji zahtevi nemaju nikakve šanse da budu pozitivno rešeni i dodao da „će oni (ti azilanti) morati da napuste“ Nemačku.

„Treba da računamo na oko 800.000 zahteva za azil“, ove godine rekao je ministar u Berlinu i naveo da je reč o „izazovu“ za njegovu zemlju. Prethodno se prognoziralo da će azil u Nemačkoj 2015. tražiti oko 500.000 ljudi.

On je takođe pozvao Evropsku komisiju da deluje na zemlje članice koje ne poštuju preuzete obaveze oko prihvata migranata.

„Ovo je zaista pravi izazov koji treba da prevaziđemo“, rekao je on ali je i naveo da Nemačka „nije preopterećena“ mada ona smešta izbeglice po šatorima, kontejnerima ili u kasarnama.

De Mezjer je upozorio da na duži rok Nemačka ne može sama da preuzme oko 40 odsto izbeglica i azilanata u Evropi kao što je to sada slučaj.

U prvih sedam meseci ove godine, Nemačka, koja je prva destinacija azilanata u EU, zabeležila je 218.221 zahteva za azil, što je 124,8 odsto više nego u istom periodu prethodne godine i više nego za celu 2014. godinu (202.834), prema podacima nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Taj skok je velikim delom pripisan ogromnom povećanju broja zahteva za azil osoba sa Kosova, iz Albanije i iz Srbije.

U prvih sedam meseci ove godine broj sirijskih azilanata u Nemačkoj takođe je znatno porastao od 16.616 u periodu od januara do jula 2014. na 44.417 u istom periodu ove godine.

Do sada je Nemačka zabeležila najveći broj azilanata 1992. godine u jeku rata u bivšoj Jugoslaviji, odnosno 438.000 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.