U trendu

Nemačka: Uhapšen islamista u Vupertalu

Nemačka policija je u Vupertalu uhapsila 21-godišnjeg mladića, osumnjičenog za ekstremni islamizam i time sprečila njegov odlazak u sirijsko-iračku ratnu oblast, javljaju nemački mediji, navodeći da uhapšeni poseduje nemačko i tursko državljanstvo.

Mladić, prijavljen sa stanom u Ahenu, kretao se u ekstremno-islamističkoj sceni i važio je za nasilnika, što se pokazalo i pri hapšenju, kome se žestoko opirao, prenose mediji i navode da je imao nož kod sebe i da je s njim privremeno uhapšena i još jedna osoba.

Kada je reč o Vupertalu, danas jednom od najsiromašnijih nemačkih gradova, a nekada moćnom industrijskom centru, tu je lane tema islamista posebno zaokupljala pažnju posle pojave takozvane „šarijatske milicije“.

„Prste dalje“ od droge, od alkohola, igara na sreću ili prostitutki, reči su, koje bi mladići u narandzaštim prslucima „sarijatske policije“, uz dodir po ramenu, upućivali prolaznicima Vupertala, grada Fridriha Enegels, jednog od tvoraca naučnog socijalizma koji je, osim radničke klase, voleo i dobro vino i jastoge.

Nemačka statistika pokazuje da najveći broj radikalnih islamista iz Nemačke koji su se priključili dzihadističkim grupama u Siriji imaju veoma skromno obrazovanje, odnosno, tek svaki četvrti ima završenu školu, a svega dva procenta ima završen fakultet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar