U trendu

Nemačka ukazuje da grčki referendum treba da bude jasan

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel rekao je danas da grčki referendum o uslovima za dobijanje pomoći od poverilaca u principu ima smisla, ali ukazuje da glasačima treba da bude jasno o čemu će odlučivati.

„Dobro bi bilo da ne odbacimo odmah ovu Ciprasovu ponudu i da kažemo da je to prevara. Ako su pitanja jasna, ako je jasno da oni (Grci) glasaju o programu koji je ispregovaran moglo bi da ima smisla“, rekao je Gabrijel za nemački Dojčlandfunk radio.

U današnjem dnevnom redu Skupštine Grčke piše da će referendum o kojem će poslanici razgovarati i glasati da bi se organizovao, biti o predlogu reformi koje su kreditori u četvrtak ponudili Grčkoj.

Ukoliko Grci odbace ovaj predlog nije jasno kakve su onda opcije Grčke, navodi agencija AP.

„Mora da postoji jasan program. I šta bi Cipras želeo – da Evropa pošalje 20 ili 30 mlijardi u programima pomoći Grčkoj ali bez ikakvih uslova, to Evropa ne može da prihvati“, rekao je Gabrijel.

Nemački vicekancelar je još rekao da Evropa puno nudi i da su mnoge od teških mera o kojima se razgovaralo, skinute s dnevnog reda. Ukazao je da EU nastoji da uloži novac u privredni rast i da ublaži dosadašnje usmerenje na štednju.

Grčki premijer Aleksis Cipras najavio je sinoć održavanje referenduma u Grčkoj o sporazumu Atine i njenih kreditora o kojem bi se ministri finansija evrozone tek mogli dogovoriti danas u Briselu.

„Narod mora da odluči, bez ikakve ucene (…), referendum će biti 5. jula“, rekao je premijer u direktnom obraćanju za više grčkih televizijskih stanica u 1:00 sat posle ponoći.

Grčki parlament danas će raspravljati o tome da li da prihvati predlog za referendum. Prema najavi parlamenta glasanje o tom predlogu biće oko 19.00 časova po lokalnom vremenu.

Parlament navodi da će referendum biti o tome da li glasači prihvataju ili odbijaju predlog za pružanje pomoći koji su Grčkoj ponudili kreditori u četvrtak.

Parlament razmatra dva dokumenta jedan koji se zove Reforme za završetak sadašnjeg programa i dalje i drugi koji se zove Preliminarne analize održivosti duga.

Pored toga da parlament treba da svim glasačima ova dokumenta učini dostupnim on mora takođe da računa sa tim da kreditori mogu i da povuku te predloge na današnjem sastanku minstara finansija 19. članica evrozone u Briselu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.