U trendu

Nemačka za migrante mora da izdvoji 50 milijardi evra

Institut za ekonomska istraživanja u Kelnu procenio je da će Nemačka morati da izdvoji 50 milijardi evra u naredne dve godine za smeštaj i integraciju migranata, ukoliko se trend masovnog priliva izbeglica nastavi.

Vlasti u Berlinu strahuju da bi u toku ove godine u Nemačku moglo da dodje dodatnih 1,5 miliona migranata, a u prošloj godini u tu zemlju ušlo je 1,1 milion migranata, navodi ruski medijski servis „Rusija danas“ (RT).

Prema prognozama Instituta, priliv migranata u naredne dve godine koštaće nemački federalni budžet oko 50 milijardi evra.

U toku ove godine očekuje se dolazak 1,5 miliona migranata, za čiji smeštaj Berlin mora da izdvoji 17 milijardi evra. Kursevi jezika i integracija koštaće dodatnih pet milijardi, navodi RT.

Ukoliko se u narednom periodu nastavi trend dolaska migranata, u 2017. godini troškovi za njihov smeštaj i integraciju porašće na 27,6 milijardi evra.

U tom slučaju, nemački ministar finansija Volfgang Šojble neće mogi da napravi budžet za 2017. godinu bez zaduživanja. Nemačke savezne države moraće da uračunaju veći deficit od planiranog u budžete za 2016. godinu, upozorili su ekonomisti iz Kelna.

Oni naglašavaju da mnoge savezne države, ukljućujući i Severnu Rajnu-Vestfaliju, neće moći da ispune svoje finansijske obaveze za tekuću godinu zbog troškova migrantske krize, navodi RT.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.