U trendu

Nemci merkaju britansku pamet

Dok se vladajući bavarski demohrišćani plaše da će odlazak Velike Britanije iz Evropske unije dovesti do toga da Nemci „krpe” rupu u budžetu u EU, pojedini nemački političari i privrednici već razmišljaju kako bi Nemačka mogla i da zaradi a ne samo izgubi zbog „bregzita”. Oni nastoje da zadrže britanske kadrove koji sada žive i rade u Nemačkoj, a potencijalnu korist za Nemačku vide ako se očekivani „odliv mozgova” iz Britanija usmeri u najjaču evropsku ekonomiju.

Tako je na sastanku svoje Socijaldemokratske partije (SPD) nemački vicekancelar i ministar ekonomije Zigmar Gabrijel predložio da se Britancima koji žive u Nemačkoj da nemačko državljanstvo i mogućnost dvojnog državljanstva, što je povlastica koju Nemci ne daju bezmalo nikome ko nije državljanin EU.

„Ponudimo državljanstvo mladim Britancima koji žive u Nemačkoj, Italiji ili Francuskoj kako bi mogli da ostanu državljani EU”, rekao Gabrijel, istakavši da su uglavnom stariji glasači u Engleskoj i Velsu na referendumu održanom 23. juna dali podršku „bregzitu”. „Dobar je znak da su mladi Velike Britanije pametniji od svoje bizarne političke elite. Zbog toga im ne možemo podići most. Moramo sada da razmišljamo šta možemo da ponudilo mlađoj generaciji Velike Britanije.”

(Nenad Radičević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.