U trendu

Netanjahu objavio na Tviteru kolika mu je plata

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu postavio je danas na Tviteru kopiju svog platnog odreska za februar, objasnivši da je to uradio zarad transparentnosti, javljaju izraelski mediji.

Pokazalo se da Netanjahu primio 48.815 šekela (11.270 evra) za mesec dana rada. To je otprilike pet prosečnih izraelskih plata od oko 2.200 evra mesečno, sudeći po podacima Centralnog biroa za stastitiku Izraela.

Medjutim, porezi u Izraelu su visoki i nakon što je platio porez na prihod, zdravstveno osiguranje i doprinos za socijlano, izraelski premijer je odneo kući 17.645 šekela, odnosno oko 4.000 evra.

Strani mediji navode da u poredjenju sa drugim svetskim liderima Netanjahu ima malu platu.

Po ispitivanjima Si-En-Ena (CNN) predsednik SAD Barak Obama je prošle godine zaradjivao 33.000 dolara mesečno, uz dodatke za putovanja i zabavu, izmedju ostalog.

Nemački kancelar Angela Merkel prema istom istraživanju zaradjuje takodje oko 17.000 evra mesečno, a ruski predsednik Vladimir Putin oko 9.500 evra.

Izraelski lsit Haarec navodi da je odluka da se objavi platni odrezak doneta nakon što je Netanjahuov kabinet primio mnogobrojne zahteve za transparetnošću, iako nije rečeno ko je želeo da se meša u primijerov privatni biznis.

Portparol je rekao novinarima da je Netanjahu u januaru dobio nešto manje para.

Premijerov kabinet je objavio da je ta razlika izmedju Netanjahuovih bruto i neto primanja velika izmedju ostalog zbog novca koji se daje za njegovo vozilo, hranu i tri telefona, od kojih je jedan mobilni, ali koji on ne koristi za lične potrebe.

Netanjahu poseduje veliku kuću u luksuznom letovalištu Cezareji na jednoj od najskupljih lokacija u Izraelu. On je navodno zaradjivao puno predavajući u SAD i iz drugih izvora kada je bio van politike.

Kanadski Nešenel post (National Post) komentariše da Netanjahuova plata zaista nije velika za nekoga koji tako puno radi i na meti je oštrih kritika, ali da nije tako loša za lidera male mediteranske zemlje kada se ima u vidu besplatna rezidencija, čitav niz usluga osoblja i druge privilegije i privatni čarter avion u koji se nekada stavlja i bračni krevet.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.