U trendu

Netanjahu odbacio kritike bivšeg ministra odbrane kao politički napad

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je kritiku bivšeg ministra odbrane Moše Jalona, naglasivši „da ne bi trebalo pripisivati važnost takvim političkim napadima“.

„Bezbednost je važna stvar. Ne može se reći na konferenciji u Minhenu pre četiri meseca da je Iran egzistencijalna pretnja Izraelu, a danas na konferenciji u Hercliji da Iran nije egzistencijalna pretnja Izraelu“, rekao je sinoć Netanjahu na skupu o bezbednosti kraj Tel Aviva, aludirajući na Jalonovu izjavu.

„Ne može neko izražavati puno poverenje u rukovodstvo kada je deo njega, a onda reći nešto potpuno suprotno kada je napolju“, dodao je izraelski premijer.

Jalon je na konferenciji u Hercliji juče popodne rekao da se Izrael ne suočava sa egzistencijalnom pretnjom.

„Država Izrael je najjača u regionu. Mogu pouzdano reći da u ovo vreme i u doglednoj budućnosti nema pretnje državi Izrael“, rekao je Jalon, kako su preneli izraelski mediji. On je to zaključio kao „neko ko zna svaki detalj o bezbednosnoj situaciji u Izraelu, ko zna moć i jačinu IDF (izraelske odbrambene armije) i obaveštajnih sposobnosti“.

„Iranski nuklearni projekat isto tako ne predstavlja momentanu pretnju Izraelu i zemljama u regionu“, objasnio je Jalon, bivši komandant armije koji je nedavno dao ostavku na funkciju ministra odbrane.

On je takodje oštro kritikovao Netanjahuovu vladu i najavio da namerava da se kandiduje za premijera na sledećim izborima i zameni Netanjahua.

„Rukovodstvo države Izrael bi trebalo da prestane da plaši gradjane i da im uliva osećaj da smo na ivici drugog holokausta“, rekao je Jalon koji je dao ostavku i najavio pauzu u političkom životu kada je shvatio da će ga Netanjahu zameniti Avigdorom Libermanom.

Libermanje ušao u vladajuću koaliciju sa svojom ultranacionalističkom partijom „Izrael naš dom“ (Israel bejtenu) od pet članava. Nagradjen je s dva ministarska portfelja, izmedju ostalog.

Jalon je, objašnjavajući ostavku, rekao da je izgubio poverenje u premijera.

Na skupu vojne i plitičke elite u Hercliji, Netanjahua je kritikovao i bivši premijer Ehud Barak.

On je rekao da je u Netanjahuovoj konzervativnoj partiji Likud prevladala „ekstremna ideologija“ i da ona umesto nastojanja da se sklopi mir sa Palestincima dovodi Izrael u opasnost da postane zemlja aparthejda, binacionalna država u kojoj su Jevreji manjina.

Barak, koji je bio i ministar odbrane, nagovestio je da bi se mogao vratiti u politiku da sruši takvu vladu.

„Pozivam vladu da se sabere i vrati se na kolosek. Ako to ne uradi, biće na nama svima da ustanemo i srušimo je kroz masovne proteste i kroz glasačku kutiju, pre nego što bude isuviše kasno“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.