U trendu

Netanjahu ponudio pomoć Belgiji u borbi protiv terorizma

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu povezao je teror Islamske države sa palestinskim napadima, ocenivši da su obe forme nasilja podstaknute ne očajanjem, već nadom, preneli su izraelski mediji.

Islamska država se nada osnivanju kalifata u Evropi, a palestinski napadači se nadaju da osnuju palestinsku državu u čitavom Izraelu, rekao je on sinoć na konferenciji za novinare u Jerusalimu.

Netanjahu je istakao da je u razgovoru sa belgijskim premijerom Šarlom Mišelom i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i odbranu Federikom Mogerini izrazio saučešće naroda Izraela zbog smrtonosnih napada u Briselu.

„Ako postoji jedan narod na svetu koji zna kroz šta oni prolaze, to su gradjani Izraela, koji su se herojski i hrabro usprotivili terorističkim napadima tokom mnogih godina“, rekao je Netanjahu.

On je dodao da je ponudio punu podršku borbi protiv terora i obaveštajnu i bezbednosnu pomoć.

Izraelski premijer je ocenio da je svet usred kampanje protiv terorizma koji udara svuda u Parizu, Ankari, Briselu, Obali Slonovače i Izraelu.

On smatra da svet mora delovati zajedno da liši teroriste nade da mogu postići svoje ciljeve. „Najvažnija je strategija u ratu protiv terora“, istakao je Netanjahu, dodavši da je rekao i Mišelu i Mogerini da je neophodno osuditi i boriti se protiv terorizma.

„Neka ne bude sumnje, pobedićemo terorizam. Ako se svet udruži pobedićemo ga još brže,“ istakao je on.

Na pitanje da li je govor o globalnoj terorističkoj kampanji pokušaj da se sakrije nesposobnost vlade u Izraelu da zaustavi talas napada u toj zemlji, odgovorio je da se ništa ne krije i da je borba zahvatila ceo svet.

Prema njegovim rečima Izrael deluje protiv terorizma na načine koji su nekad bez presedana i kao rezultat toga sprečeni su mnogi veliki napadi koji su vidjeni u drugim zemljama.

Netanjahu je naveo mnogobrojna hapšenja, rušenje kuća, uskraćivanje radnih dozvola, zatvaranje granica i izgradnju bezbednosne ograde da se spreči ulaz napadača u izraelske gradove, kao i druge korake za koje je rekao da ne može da govori o njima.

Naglasio je da mnoge zemlje širom sveta dolaze u Izrael da nauče iz iskustva te zemlje da se bore protiv terorizma, dodavši: „Mogu vam reći da broj raste svakog dana“.

On je to rekao usred talasa palestinskih napada na izraelske civile i vojnike koji traju već šest meseci. Na izraelskoj strani od sredine septembra u palestinskim napadima poginulo je 30 ljudi, mahom nožem. Za to vreme ubijeno je oko 190 Palestinaca.

Izrael za većinu tvrdi da su bili napradači i da su napadi posledica huškanja na nasilje od strane palestinskih lidera i na društvenim mrežama.

Palestinci medjutim kažu da je to rezultat frustracije zbog skoro pet decenija izraelske vojne okupacije i da se oni bore protiv nje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.