U trendu

Nezavisni Grci će ponovo u koaliciju sa Sirizom

Panos Kamenos, lider male desničarske stranke Nezavisni Grci, izjavio je večeras, posle objavljivanja prvih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora u Grčkoj, da će njegova stranka ponovo biti koalicioni partner Sirizi, dosadašnjoj vladajućoj stranci i osvajaču najvećeg broja glasova.

„U kontaktu sam sa Aleksisom Ciprasom (šefom Sirize i bivšim premijerom). Naš novi poduhvat počinje sutra“, rekao je Kamenos.

Potom je Cipras potvrdio ponovnu koaliciju sa Nezavisnim Grcima.

Siriza je pobedila iako je u stranci izbila pobuna zbog Ciprasovog prihvatanja bolnih uslova novog sporazuma sa kreditorima o međunarodnoj finansijskoj pomoći prezaduženoj Grčkoj.

Na osnovu 54 odsto prebrojanih glasova, Siriza je osvojila 35,3 odsto, konzervativna Nova demokratija – koja je priznala poraz – dobila je 28 odsto dok je ultradesničarska Zlatna zora ponovo treća sa 7,1 odsto glasova. Četvrti je nekada moćni socijalistički PASOK sa 6,4 odsto. Nezavisni Grci imaju 3,7 odsto. Ukupno osam stranaka bi trebalo da je prešlo cenzus.

Na izborima je apstiniralo 45 odsto biračkog tela, umornog od izbora.

Procenjuje se da će Siriza imati 145 od ukupno 300 poslaničkih mesta u parlamentu. Nezavisni Grci bi, u skladu sa svojim rezultatom, trebalo da osvoje 10 mesta.

Cipras će sutra dobiti mandat od predsednika države da formira vladu u roku od tri dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.