U trendu

Ni SAD ni Kina neće izvoditi sajberkrađe

Neće biti sajberkrađa poslovnih tajni niti podrške ovoj vrsti kriminala, dogovor je koji je, prema rečima predsednika SAD Baraka Obame, postignut na njegovom današnjem sastanku s predsednikom Kine Si Đinpingom.

Obama je svom gostu kazao da takva špijunaža „mora da prestane“.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, američki predsednik je ocenio da postignuti dogovor predstavlja napredak – ali je dodao: „Moram insistirati na tome da naš posao još nije gotov“.

Si se složio s tim da dve zemlje „neće svesno podržavati“ sajberlopovluk i obećao je da će se Kina pridržavati „normi ponašanja“ u sajberprostoru.

„Sukobi i trvenja nisu pravi izbor ni za jednu stranu“, rekao je Si.

I SAD i Kina tvrde da se ne upuštaju u sajberkrađu trgovinskih tajni, i to je jedna od dubokih razlika koja preti vezama između dve najveće svetske ekonomije.

Obama je rekao, govoreći generalno, da je državna poseta predsednika Kine proizvela „izuzetno produktivan sastanak“, i da iskreni razgovori o oblastima neslaganja „pomažu boljem međusobnom razumevanju“.

Jedno od problematičnih pitanja su kineske teritorijalne pretenzije koje su uznemirile neke partnerske zemlje SAD u Aziji. Si je na to kazao da Kina „ima pravo da čuva svoj suverenitet“, ali je obećao da će poštovati slobodu navigacije i preletanja.

Si je rekao da će Kina izdvojiti 3,1 milijardu dolara na ime pomoći zemljama u razvoju da smanje emisije ugljendioksida. To je jedna od niza mera koje Kina preduzima zajedno sa SAD u borbi protiv klimatskih promena.

SAD su prethodno obećale da će Ujedinjenim nacijama dati tri milijarde dolara u sličnu svrhu.

Si je pozvao i SAD i svoju zemlju da budu „širokih pogleda u vezi sa razlikama i neslaganjima“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.