U trendu

Nigerijska vojska ponovo razmatra procese i presude vojnicima za kukavičluk

Nigerijska vojska razmatra sudske procese pred vojnim sudovima za preko 600 vojnika i oficira, uljučujući desetine njih osuđenih na smrt zbog navodnog dezertiranja iz borbi sa islamskim ekstremistima.

Ova revizija dolazi tri meseca posle inauguracije predsednika Muhamadua Buharija, koji se zavetovao da će slomiti ustanak ekstremističke organizacije Boko haram koji se širi duž granica Nigerije.

U naredbi koju je potpisao general-major A.B. Abubakar i koja je datirana na 31. jul, a u koju je agencija Asošiejted pres imala uvid, stoji da se svi optuženi i osuđeni vojnici imaju pojaviti u Kaduni, gradu na severu zemlje, pred komisijom koja će od 7. do 24. avgusta „proceniti sve disciplinske slučajeve koji proizlaze iz Operacije Zajman Lafiia protiv Boko harama“.

Juna ove godine, po naređenju novog predsednika Buharija, komandni štab nigerijske armije za borbu protiv Boko harama premešten je iz prestonice Lagosa u Maiduguri, grad na severu, gde je žarište pobune Boko harama. Zajman lafiia znači „mir“ na hausa jeziku koji se govori u severnoj Nigeriji.

Tri vojna suda su prošle godine osudila na smrt 72 vojnika za navodni kukavičluk, pobunu, pomaganje neprijatelju i ostale optužbe. Ostalim vojnicima, kojih je 579, suđenje je u toku.

Advokat za ljudska prava Femi Falana nazvala je ova suđenja „travestijom“ koja se drži u tajnosti zato što dokazi vojnika predstavlja optužbu za nigerijski vojni establišment – ukazujući na to da su korumpirani oficiri često preusmeravali novac namenjen za vojničke plate i oružje.

Vojnici opisuju kako su slani u borbu bez ikakvog razloga sa po samo 30 metaka, i da su bežali sa bojišta kad bi ispucali to municije što su dobili.

Falana je rekla da je armija od njenih klijenata, neiskusnih vojnika, pravila žrtvene jarce; njeni klijenti bili su starosti od 21 do 25 godina.

Predsednik Buhari je takođe rekao da „naša armija nije bila dovoljno podržana niti opremljena“.

Zapovednik avijacije maršal Aleks Badeh, vojni šef koga se Buhari otarasio u čistki vojnog vrha prošlog meseca, žalio se prošle nedelje da su „petokolonaši“ u vojsci predavali operativne planove Boko haramu.

Amnesti internešnel optužio je nigerijsku armiju za smrt 800 zatvorenika u njenim zatvorima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.