U trendu

Nije isključeno da su SAD htele da koriste teroriste

Moskva ne isključuje mogućnost da su Sjedinjene Americke Države nameravale da iskoriste teroriste kao deo takozvanog „plana B“ u borbi protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Rusija shvata da SAD od početka nisu želele da podele teroriste Al Nusra fronta od umerene opozicije, rekao je Lavrov u intervjuu za Bi-Bi-Si, a prenosi Sputnjik.

On je, međutim, istakao da će održati još jednu rundu pregovora sa svojim američkim kolegom Džonom Kerijem u petak. Oni će, između ostalog, raspravljati o razdvajanju umerene sirijske opozicije od terorista Nusra fronta.

Šef ruske diplomatije smatra da je sporazum Moskve i Vašingtona o Siriji i dalje na snazi.

„Ne“, rekao je Lavrov odgovarajući na pitanja novinara da li je primena sporazuma Rusija-SAD o Siriji obustavljena.

„On nije prekinut, i kada smo se sastali u Njujorku, izjavili smo da smo spremni da sprovodimo odredbe dokumenta koji smo dogovorili, pod uslovom da ne bude kašnjenja u razdvajanju umerene opozicije od terorista“, konstatovao je ruski ministar.

On je dodao da Rusija u Siriji ne koristi oružje zabranjeno međunarodnim pravom.

„Mi ne koristimo nikakvu municiju koju zabranjuje UN. Možete biti sigurni u to“, rekao je Lavrov.

Pre nego što se Moskva optuži za vazdušne napade na civilna naselja u Siriji, trebalo bi da se daju „ubedljivi dokazi“, smatra Lavrov.

On je istakao da optužbe na račun Rusije za granatiranje humanitarnog konvoja u Alepu nisu potvrđene dokazima i dodao da Moskva čeka rezultate istrage UN.

„Ukoliko postoje jasni dokazi da je to učinila ruska vojska, želeo bih da vidim te dokaze“, izjavio je Lavrov.

On je dodao da će Rusija pratiti kako se odvija istraga UN o granatiranju konvoja.

Lavrov je, takođe, ocenio da izjave SAD o mogućim terorističkim napadima u Rusiji zbog akcija u Siriji predstavljaju neprihvatljivu pretnju.

„Ovo je neprihvatljiva pretnja. Moguće je da je to signal za početak za one koji žele to da urade“, smatra Lavrov.

Ranije je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi izjavio da će u slučaju nastavka rata u Siriji teroristi nanositi udare po ruskim interesima i gradovim, a Rusija će nastaviti da „šalje kući svoje vojnike u vrećama“ i „gubi resurse, a možda i avione“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.