U trendu

Norveška obeležila godišnjicu od ubistva 77 ljudi

Norveška je danas odala poštu za 77 ljudi ubijenih u bombaškom napadu i masakru pre pet godina i obeležila jedan od najmračnijih dana u istoriji te skandinavske zemlje.

Norveška premijerka Erna Solberg opisala je dan masakra, 22. jul 2011. godine kao „jedan od najmračnijih dana u istoriji Norveške“, koji će se zauvek pamtiti.

„Mi i dalje vidimo tragove terorističkih dela. Vreme ne leči sve rane. Najveći uticaj se oseća u nama kao ljudskim bićima“, rekla je Solbergova na memorijalnoj ceremoniji, na kojoj su pročitana imena poginulih.

Solbergova, norveški prestolonaslednik Magnus Hakon i njegova supruga Mete-Marit Tjesem Hojbi položili su vence ispred sedišta vlade u Oslu, gde je desničarski ekstremista Anders Brejvik u bombaškom napadu ubio osam osoba, posle čega je otišao na ostrvo Utoja, blizu glavnog grada Norveške, gde je otvorio vatru, ubivši 69 ljudi, većininom tinejdžera.

Norveški zvaničnici su prisustvovali memorijalnoj službi u katedali u Oslu, na kojoj su bile i porodice i prijetelji žrtava napada.

Generalni sekretar NATO-a i bivši premijer Norveške Jans Stoltenberg rekao je da ima bolne uspomene na dan napada.

„Bolno je čuti sva pročitana imena. Medjutim, dobro je biti s drugim ljudima koji su osetili posledice tog dana i dajemo jedni drugima podršku i utehu“, rekao je Stoltenberg.

Kako je najavljeno, posle podne će biti održana ceremonija na ostrvu Utoja, 40 kilometara severozapadno od Osla, koje je ponovo otvoreno za javnost pre odinu dana.

Brejvik je 2012. godine osudjen za terorizam i masovno ubistvo na maksimalnu kaznu od 21 godine zatvora, a kazna može biti produžena dokle god se bude smatrao pretnjom po društvo, što će verovatno biti do kraja njegovog života.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.