U trendu

Norveška – uzor svim zemljama širom sveta

U Oslu je juče počela nedelja inovacija, a o govoru tamošnjeg gradonačelnika Rejmonda Johansena danas svi pričaju. Gradonačelnik glavnog grada jedne od najbogatijih zemalja na svetu objasnio je u svom pozdravnom govoru zašto bi Norveška trebala biti uzor svim zemljama širom sveta.

„Mi smo trenutno grad koji se najbrže razvija u Evropi, koji svake godine prima 10 hiljada novih stanovnika. Oslo je grad sa mladom i tehnološki obrazovanom populacijom.

Oslo ima sve preduslove za jedno inovativno okruženje.

Glavna tema ovogodišnje nedelje inovacija u Oslu su moćni parovi. Budućnost leži u vašim ali i u tuđim glavama. Radikalne inovacije se događaju kada se udružuju znanja koja se nikad ranije nisu mogla udruživati“, kazao je Johansen.

„Mi osiguravamo javne usluge za više od 660 hiljada stanovnika, u obrazovanju, zdravstvu, socijalnim uslugama, za decu, studente i za starije. Naša deca u školama uče programiranje. Zato smo preko 100.000 statičnih uređaja za prodaju karata za javni prevoz zamenili sa preko 600.000 mobilnih uređaja, koje svako može da nosi u svom džepu. Zato moramo koristiti tehnologiju u medicini kako bismo pomogli starijim osobama.

Zamislite Vašu baku koja sedi za kuhinjskim stolom, čekajući da joj dođe pomoć iz našeg centra za negu. Zamišlja: Kada će nega doći, ko će doći danas, i da li je moguće da joj taj neko pokupi novine iz poštanskog sandučeta. Ako bi imala tablet koji bi se spojio sa socijalnim radnikom, ona bi mogla da vidi ko dolazi, sa njegovom slikom i imenom. Znala bi kada će doći i ona bi bila u mogućnosti da mu pošalje poruku da ga upita da li bi joj pokupio novine. Njen život bi bio jednostavniji“, rekao je.

Dodao je da je Oslo grad u kojem ima vrlo malo hijerarhije, u kojem je sve povezano.

„Inovacije su globalna tema. Velike ideje se rađaju iz znanja i poštovanja različitosti. Zamislite kako bi svet izgledao kada bismo svi udružili naše glave“, zaključio je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.