U trendu

Nove tvrdnje Pentagona: Dvoje Srba ubijeno pre bombardovanja

Američka vojska veruje da u vazdušnom udaru protiv Islamske države u Libiji prošle sedmice nije ubijeno dvoje otetih srpskih diplomata, već sumnja da je strance kidnapovala zasebna kriminalna grupa radi otkupa, koja je ih je ubila, a zatim pokušala da se „izvuče za njihovu smrt“.

Pentagon ima nekoliko razloga da veruje da Srbi nisu bili u kampu Islamske države kada je bombardovan, rekao je jedan zvaničnik odbrane koji je insistirao na anonimnosti.

Prvi razlog je taj, navodi on, što pripadnici libijskih službi koji su stigli prvi na mesto bombardovanja i kasnije povređene prevezli u bolnicu, nisu izvestili da su na licu mesta pronašli Zapadnjake, piše „Vašington post“.

Drugi razlog je, prema njegovim rečima, što fotografije ubijenih diplomata koje su se pojavile na Internetu ne deluje da su snimljene na ili blizu mesta bombardvanja, niti da je iko od njih dvoje ubijen u onome što je zvanično opisano kao masivni udar.

„Stanje posmrtnih ostataka nije konzistentno sa pogibijom u vazdušnom udaru ove jačine i intenziteta“, naveo je zvaničnik.

Umesto toga, američki zvaničnici veruju da su diplomate možda već bile mrtve, a njihova tela bila u Tripoliju, u trenutku vazdušnog udara.

Zvaničnici veruju da Srbe nije kao taoce držala Islamska država već jedna kriminalna grupa koja se nadala da će uzeti novac za njihov otkup.

„Nikad nije bilo nikakvih indicija da ih je otela Islamska država“, naveo je neimenovani zvaničnik Pentagona.

„Vašington post“ prenosi i izjavu predstavnice srpske ambasade u Vašingtonu Ivane Mangov, koja je navela da su okolnosti pod kojima se dogodila pogibija srpskih diplomata u Libiji veoma osetljive i da je istraga o tome u toku.

Portparol Pentagona je prethodno saopštio da ne postoji ništa što ukazuje da je smrt Slađane Stanković i Jovice Stepića, posledica bombardovanja.

Stefanović: Amerika da potkrepi svoje tvrdnje dokazima

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je Srbija spremna na saradnju sa Amerikom kako bi se otkrila potpuna istina u vezi sa pogibijom dvoje srpskih državljana u Libiji.

Stefanović kaže da je Srbija spremna da sasluša Ameriku ako ima neki dokaz i ako ima čime da potkrepi svoje tvrdnje.

„U ovom slučaju važno je da dođemo do potpune istine. Rađene su dve obdukcije u Libiji i Beogradu, i utvđeno je da je smrt nastupila od siline detonacije“, rekao je Stefanović za Pink televiziju.

Stefanović je kritikovao Pentagon da ne može da izvodi zaključke na osnovu analize fotografija eksplozija u Libiji u kojima je stradalo dvoje srpskih diplomata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar