U trendu

Novi dokument o navodnoj saradnji Leha Valense s komunističkom policijom

Poljski Institut narodnog sećanja (IPN) saopštio je danas na svom sajtu da je došao do dokumenta o navodnoj saradnji poljskog istorijskog lidera sindikata Solidarnost i bivšeg šefa države Leha Valense s tajnom službom (SB) komunitiog režima.

Prema navodima tog instituta koji istražuje zločine tokom istorije u Poljskoj, reč je o rukom napisanom dokumentu iz 1974. godine u kojem se prepričava razgovor funkcionera SB-a s tajnim saradnikom po imenu Bolek. Bolek je šifrovano ime koje mnogi istoričari pripisuju Valensi, bivšem predsedniku Poljske i dobitniku Nobelove nagrade za mir.

Dokument je pronadjen u domu udovice generala Česlava Kiščeka, koji je preminuo prošle godine i smatra se „desnom rukom“ bivšeg, poslednjeg komunističkog predsednika Poljske, generala Vojčeha Jaruzelskog.

Valensa, koji se nalazi u SAD, danas je odmah reagovao na objavljivanje tog dokumenta. „Ti mali ljudi će iskopati i grob generala samo da se bore protiv mene. Ne možete da promenite ništa lažima, klevetama i lažnim dokumentima“, naveo je Valensa.

Bivši predsednik (72) podneo je u nekoliko navrata tužbe o kleveti protiv onih koji su ga optuživali da je saradjivao s tajnom komunističkog policijom. Poslednju put je podneo tužbu 2009. godine, ali ju je povukao posle smrti tadašnjeg predsednika Leha Kačinjskog 2010. godine.

Brata blizanac pokojnog predsednika, Jaroslav Kačinjski, čija je konzervativna stranka sada na vlasti, ukleti je Valensov neprijatelj nakon što je bio jedan od njegovih bliskih saradnika za vreme Valensinog predsedničkog mandata početkom 1990-ih godina.

Predstavnici Instituta najavili su danas konferenciju za novinare na kojoj će izneti detalje o novom dokumentu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.