U trendu

Novi mirovni ugovor vlasti i pobunjenika u Kolumbiji

Predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos potpisao je danas sa najvećom pobunjeničkom grupom novi mirovni sporazum, koji treba da okonča pola stoleća sukoba u toj južnoameričkoj zemlji.

Santos i Rodrigo Londono, lider gerilskih Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije, poznatih po skraćenici FARK, potpisali su sporazum sastavljen na 310 stranica u istorijskom pozorištu Kolon u Bogoti.

Potpisivanje je usledilo nepuna dva meseca nakon što su gradjani Kolumbije na referendumu odbacili prethodni mirovni sporazum.

Današnja, u žurbi organizovana ceremonija bila je daleko skromnija od one u septembru, kada je kasnije odbačeni mirovni sporazum potpisan pred publikom u kojoj su bili strani državnici i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Levičarski gerilski pokret FARK nastao je 1964. godine i od tada se bori protiv vladinih snaga, a kao cilj je proklamovao izgradnju države na marksističko-lenjinističkim osnovama i agrarnu reformu.

Od Šezdesetih godina, u sukobima FARK-a sa vojskom, ali i desničarskim paravojskama i narkokartelima, u Kolumbiji je ubijeno više od 200.000 ljudi, a nekoliko miliona je moralo da napusti svoje domove.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar