U trendu

Novi napad u Ankari, najmanje 32 mrtvih

Najmanje 32 osobe su večeras poginule u snažnoj eksploziji koja je potresla Ankaru, javila je agencija Rojters, pozivajući se na neimenovane bezbednosne izvore.

Prethodno su turski mediji, pozivajući se na izjavu guvernera glavnog grada Turske, objavili da je poginulo 27, a ranjeno 75 ljudi.

Turski bezbednosni zvaničnici ističu da je, po svemu sudeći, u pitanju bio samoubilački bombaški napad.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za eksploziju koja je odjeknula u parku, ali zvaničnici navode da preliminarni rezultati istrage ukazuju da je ekstremistička Radnička partija Kurdistana ili neka grupa povezana sa njima odgovorna za napad.

Posle eksplozije čula se i pucnjava, navodi Rojters.

Svedoci kažu da se dim sa mesta eksplozije može videti i sa 2,5 kilometara udaljenosti.

Eksplozija je odjeknula u blizini centralnog Geven parka u 18.35, a turski list „Hurijet“ navodi da je u blizini i zgrada Ministarstva prosvete.

Hurijet dodaje da je jedan broj vozila zapaljen, a na mesto eksplozije stiglo je mnogo ambulantnih vozila.

Među ranjenima, mnogi su u teškom stanju.

Prema navodima privatne NTV, eksplodirao je automobil, dok stanica TRT izveštava da je eksplozija usledila posle sudara automobila i autobusa u kom se nalazilo oko 20 ljudi.

Turska vlada je i za prošlomesečni bombaški napad u Ankari, kad je poginulo 29 osoba, optužila kurdske ekstremiste.

Rojters napominje da su pripadnici Islamske države izveli najmanje četiri bombaška napada u Turskoj od juna 2015. godine.

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland je, osuđujući napad, istakao da teroristički napadi predstavljaju napad „na sve naše evropske vrednosti – na sve nas“.

„Samo nekoliko nedelja posle prošlog napada u Ankari, ogorčen sam zbog vesti iz Turske da su teroristi ponovo ubili i ranili mnogo nevinih ljudi u prestonici“, naveo je Jagland u saopštenju.

On je istakao da „ovi nemilosrdni teroristički napadi predstavljaju napad na sve naše evropske vrednosti – na sve nas“.

Napad je osudio i ruski predsednik Vladimir Putin, preneo je Tass.

Zbog fotografija napada u Ankari, zabrana Fejsbuka, Tvitera

Sud u Ankari naredio je zabranu pristupa Fejsbuku, Tviteru i drugim sajtovima u Turskoj, pošto su se na društvenim mrežama pojavile i delile fotografije večerašnjeg bombaškog napada u Ankari, javili su turski mediji. Nekoliko lokalnih korisnika je prijavilo da ima poteškoća pri pristupanju sajtovima, preneo je Rojters. Turska je prošle godine zabranila pristup Tviteru zbog deljenja fotografija tužioca kojem je smrću pretio levičarski ekstremista.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.