U trendu

Novi Zeland: Prekid evakuacije, samo manji talasi cunamija

Stanovnici obalskih područja na Novom Zelandu, koji su upozoreni da bi trebalo da se evakuišu nakon snažnog zemljotresa jačine 7,2 stepana Rihterove skale, mogu da se vrate svojim domovima pošto je zabeležen najviši talas cunamija od 30 centimetara.

Zemljotres, koji je pogodio istočnu obalu Novog Zelanda, izazvao je mali cunami, a prema rečima zvaničnika nisu zabeležene ozbiljnije povrede niti značajnija oštećenja, navodi AFP.

Manje od tri sasta nakon što su stanovnici obalskih područja krenuli da napuštaju svoje domove, njima je rečeno da mogu da se vrate jer je registrovan cunami visine od 30 centimetara.

„Talas je najveću visinu već postigao, a predviđa se da će dalji talasi biti do 20 centimetara“, saopštila je organizacija za zaštitu civila, koja je odgovorna za upravljanje vanrednim situacijama.

Niz naknadnih potresa, od kojih je nekoliko bilo skoro jačine šest stepena Rihterove skale, potresao je tu oblast posle prvobitnog zemljotresa.

Ranije danas Geološki institut SAD (USGS) saopštio je da je snažan zemljotres jačine 7,2 stepena Rihterove skale pogodio oblast kod obala Novog Zelanda, preneo je Rojters.

Agencija navodi da se prema podacima USGS potres desio na oko 170 kilometara severoistočno od novozelandskog grada Gizborna, na dubini od oko 30 kilometara. Za sada nema podataka o povređenima ili materijalnoj šteti.

Novozelandske vlasti objavile su „upozorenje na potencijalnu opasnost od cunamija u svim obalskim područjima Novog Zelanda“. Radio Novi Zeland je javio da su stanovnici obalskih područja u blizini oblasti Ist kejpa upozoreni da bi trebalo da se evakuišu.

Američki Nacionalni centar za upozorenje na cunami saopštio je da nema opsanosti od cunamija na pacifičkoj obali Kanade ili SAD, a čileanska vojska ne očekuje ni cunami na obali te južnoameričke države.

Korisnici Tvitera sa novozelandskog Severnog ostrva naveli su da ih je potres probudio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.