U trendu

Novo rusko Minstarstvo državne bezbednosti – povratak KGB-a?

Tajne i službe bezbednosti trebalo bi da budu sveobuhvatno reformisane formiranjem ruskog Ministarstva za državnu bezbednost – ili skraceno MGB-a, što je Dojče vele nazvao „povratkom KGB-a“.

To novo ‘superministarstvo’ trebalo bi da bude uspostavljeno spajanjem FSB-a, Inostrane tajne službe bezbednosti, uz priključenje i Federalne služba nadzora (FSO), koja brine o bezbednosti visokih političara i državnih službenika, prenosi DV pisanje ruskog Komersanta.

„Vladimir Putin, koji je u vreme Sovjetskog saveza i sam bio oficir KGB-a, reformiše tajne službe pre predsednickih izbora 2018. što „fakticki predstavlja ponovno uspostavljanje sovjetskog KGB-a“, ocenjuje ruski list Komersant.

Sveobuhvatna reforma tajne službe pocela je u proleće ove godine, osnivanjem Ruske garde.

Ta nova organizacija osnovana je na bazi tzv. internih trupa jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova i slična je jedinicama vojske. Ruska garda podredena je lično Putinu.

List navodi da je na čelu te garde nekadašnji Putinov telohranitelj Viktor Solotov.

Zvanicnici u Moskvi „Komersantov“ izveštaj do sada nisu ni potvrdili, ali ni demantovali a Putinov portparol Dmitrij Peskov u ponedeljak o tome nije hteo da govori, piše DV.

Rusija bi pre predsednickih izbora 2018. godine trebalo da dobije Ministarstvo za državnu bezbednost, čime bi moćni sovjetski KGB, pod drugim imenom mogao da vrati Staljinovo vreme“ piše DV.

List navodi i rasprave oko imena novog ministarstva, obzrom da je MGB „opterećen istorijom“.

„Ozloglašena tajna služba nosila je ime MGB od 1946, pa do Staljinove smrti 1953. godine.Tacno je da se radi samo o nekoliko posleratnih godina, ali to je vreme užasne Staljinove represije“, podseća ruski publicista Oleg Kašin za Dojče vele.

Prema istraživanjima nezavisnog Instituta za istraživanje javnog mnjenja „Levada-centar“, objavljenim u martu, 54 odsto Rusa pozitivno gleda na Staljinovu ulogu u Sovjetskom Savezu.

Kada se u tom kontekstu sagledaju reforme tajnih službi i preimenovanje FSB-a u MGB, onda to deluje samo kao „tačka na i“, zaključuje DV.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar