U trendu

Obama doputovao u Kuala Lumpur na sastanak ASEAN-a

Američki predsednik Barak Obama doputovao je danas u Maleziju na godišnji sastanak Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), javile su agencije.

Obama je iz Manile doputovao u Kuala Lumpur, gde je pojačana bezbednost zbog  regionalnog foruma koji će biti održan za vikend i nezvaničnih pretnji od terorističkog napada.

Malezijske vlasti su rasporedile 4.500 vojnika i oko 4.000 policajaca zaduženih za bezbednost tokom skupa.

Lideri jugoistočne Azije i Obama razmotriće trgovinska i ekonomska pitanja, ali će na Forumu biti reči i o terorizmu i sporu u Južnom kineskom moru.

Kina svojom teritorijom smatra skoro celo Južno kinesko more, na čije pojedine delove prava polažu i Filipini, Vijetnam, Tajvan, Brunej i Malezija.

Obama će se odvojeno sastati i sa malezijskim premijerom Nadžibom Razakom.

Kako navodi Frans pres, Obama šefa malezijske vlade smatra jednim od ključnih partnera u Jugoistočnoj Aziji, gde Vašington nastoji da udruži regionalne asocijacije nasuprot rastućem uticaju Kine.

Dvojica zvaničnika su prošlog decembra zajedno igrala golf, ali su na odnos uticale učestale kritike na račun malezijskog premijera zbog represivnih mera koje sprovodi prema neistomišljenicima, kao i zbog njegove umešanosti u korupcionaški skandal.

U takvoj situaciji, kako navodi AFP, Vašington je kritikovan da više drži do geopolitičkih interesa nego osnovnih principa SAD.

Planirano je da američki predsednik sutra govori na forumu ASEAN-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.