U trendu

Obama i Ban Ki Mun razgovarali o klimatskim promenama

Američki predsednik Barak Obama rekao je nakon sastanka sa generalnim sekretarom Ujedninjenih nacija Ban Ki Munom da svet „mora da se uključi“ kako bi pomogao u borbi protiv klimatskih promena, dodajući da će UN nastaviti da pritiskaju ostale države da preduzmu određene mere.

Obama je juče predstavio plan da elektrane u SAD ograniče emisiju štetnih gasova do 2030. godine. Elektrane u SAD izvor su 40 odsto emisije ugljen dioksida, jedinjenja koje najviše utiče na klimatske promene.

Zasad je 47 od 194 članica UN predstavilo planove za smanjenje emisije ugljen dioksida i drugih štetnih gasova kako bi se smanjilo globalno zagrevanje.

Obama i Ban su takođe razgovarali o krizi u Siriji, Jemenu, Libiji i Južnom Sudanu. Obama je ponovio svoj stav da obe strane građanskog rata u Južnom Sudanu moraju da se sastanu 17. avgusta kako bi se okončalo krvoproliće, ili će se suočiti sa posledicama.

Očekuje se da Obama prisustvuje godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN u septembru, gde će održati govor istog dana kada i lideri Kine, Rusije i Irana.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar