U trendu

Obama Medaljom slobode odlikovao umetnike, sportiste i inovatore

Predsednik SAD Barak Obama odlikovao je najvišim američkim civilnim odlikovanjem, Medaljom slobode, istaknute glumce, muzičare, sportiste i inovatore za koje je rekao da su inspirisali.

Medju 21 odlikovanim nalaze se glumci Tom Henks, Robert Deniro, Robert Redford, Siseli Tajson, košaraši Majkl Džordan i Karim Abdul-Džabar i komičarka Elen Deženeris.

Predsednička medalja slobode daje se za značajan doprinos nacionalnim interesima SAD, bezbednosti i kulture te zemlje. Obama je za ovogodišnje dobitnike rekao da su „posebno impresivna klasa“.

Obama je ocenio da je ime Majkla Džordana sinonim za izvrsnost, navodeći da postoji razlog zapšto se kaže „Majkl Džordna nečega“, kao na primer „Majkl Džodan neurohirurgije“

Brus Springstin i Dajana Ros su odlikovani za doprinos muzici. Obama je rekao da su pesme Springstina, inače njegovog prijatelja i pristalice, „himne Amerike“.

Medju dobitnicima su filantropi Bil i Melinda Gejts, kreator „Saterdej najt lajva“ (Saturday Night Live) Lorn Majkls i matematičarka Margaret Hamilton koja je razvila softver za Apolo program.

Obama je povodom odlikovanja Elen Deženeris rekao da ona zna da nasmeje ljude na račun nečega a ne nekoga i istakao da je lako zaboraviti da je rizikovala svoju karijeru pre skoro 20 godina kada je obelodanila da je lezbijka.

Dedženeris je sinoć zakasnila pri dolasku u Belu kuću pošto nije mogla da udje jer nije imala ličnu kartu sa sobom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.