U trendu

Obama: Neću odustati od obećanja o Gvantanamu

Predsednik SAD Barak Obama, kome je ostalo još samo dva meseca do odlaska sa te funkcije, izjavio je danas da nije spreman da odustane od obećanja koje je dao pre osam godina da će zatvoriti zatvor Gvantanamo.

Obama pokušava ubrzano da zatvori ovu ustanovu pre nego što napuisti Belu kuću, ali njegove napore stalno ometaju republikanski poslanici, prenosi AFP.

„Nisam spreman da priznam da će ovaj zatvor ostati otvoren, jer još uporno radimo na smanjenju broja zatvorenika“ rekao je Obama na konferenciji u Laosu.

Obama je rekao da kontroverzni zatvor služi kao „mesto za regrutovanje terorista“ kao i da je predstavljao „bacanje novca“.

„Dok smanjujemo broj zatvorenika na 40 ili 50 ljudi, i sprovodimo multimilionski projekat za zbrinjavanje ovih ljudi, prosečan Amerikanac se zapita na šta trošimo ovoliki novac“, rekao je Obama.

U poslednjih nekoliko meseci SAD su ubrzale proces raseljavanja zatvorenika iz Gvantanama.

U avgustu, 15 zatvorenika je prebačeno u Ujedinjene Arapske Emirate, što je bilo najbrojnije iseljenje u ovoj godini.

Kasnije je prebačeno 12 Jemenaca za koje je Pentagon sa mukom našao treću zemlju za stalno preseljenje, jer u nihovoj matičnoj državi još traje rat.

Oko 780 ljudi, osumnjičenih za terorizam, je prošlo kroz zatvor koji je otvoren nakon napada na SAD 11. septembra 2001.

Trenutno se u ovom zatvoru nalazi 61 zatvorenik, što je 242 zatvorenika manje od dolaska Obame na vlast.

Obamin plan je da preostale zatvorenike, za koje se smatra da su najopasniji, prebaci u druge zatvore u SAD, ali to je malo verovatno obzirom na oštro protivljenje Republikanaca, navodi AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.