U trendu

Obama: Neću se izviniti za atomsku bombu u Hirošimi

Američki predsednik Barak Obama izjavio je u intervjuu japanskoj televiziji NHK da se tokom svoje istorijske posete Hirošimi ove nedelje neće izviniti za atomsku bombu, koju je na taj japanski grad njegova zemlja bacila na kraju Drugog svetskog rata.

Na pitanje da li planira da se izvini tokom posete Hirošimi, Obama je rekao: „Ne, zato što mislim da je važno shvatiti da lideri usred ratova donose svakakve odluke“, prenela je agencija AFP.

„Zadatak je istoričara da postavljaju pitanja i istražuju ih, ali ja, kao neko ko obavlja ovu funkciju poslednjih sedam i po godina, znam da svaki državnik donosi veoma teške odluke, posebno za vreme rata“, naveo je Obama.

On će biti prvi američki predsednik koji će posetiti Hirošimu, gde je 6. avgusta 1945. bačena prva atomska bomba, pri čemu je poginulo ukupno oko 140.000 ljudi.

U samoj eksploziji je stradalo više desetina hiljada ljudi, dok su ostali preminuli od povreda zadobijenih tom prilikom ili od bolesti izazvanih radijacijom tokom narednih nedelja, meseci i godina.

Tri dana kasnije, SAD su bacile bombu i na japanski grad Nagasaki, gde je poginulo 74.000 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar