U trendu

Obama osudio vojno prisustvo Rusije na Baltiku

Predsednik SAD Barak Obama osudio je danas „agresivno“ vojno prisustvo Rusije u oblasti Baltika.

„Zajedno smo zabrinuti zbog agresivnog vojnog prisustva i stava Rusije u severno baltičkoj oblasti“, rekao je Obama na prijemu lidera pet nordijskih zemalja u Beloj kući i pozvao Moskvu da poštuje svoje medjunarodne obaveze.

Obama je to izjavio posle sastanka sa liderima Švedske, Danske, Finske, Islanda i Norveške. 

„Mi održavamo stalni dijalog sa Rusijom… ali takodje želimo da osiguramo da smo spremni i jaki“, dodao je Obama.

Poslednjih nekoliko nedelja ruski avioni su više puta prolazili blizu američkih vojnih brodoa ili aviona na Baltiku, dok su pojačane tenzije izmedju SAD i Rusije. 

U zajedničkom saopštenju SAD i pet nordijskih zemalja osudili su „rastuće vojno prisustvo“ Rusije u toj oblasti i „provokacije“ Moskve.

Oni su pored toga potvrdili rešenost da se podrži Ukrajina naspram destabilizirajućih aktivnosti Moskve.

„Sankcije protiv Rusije ne mogu da budu ukinute dok u potpunosti ne bude poštovala sporazume i Minska“, navodi se u zajedničkom saopštenjui.

SAD i pet nordijskih zemalja su pored toga istakli da NATO igra centralnu ulogu u bezbednosti Evrope i insistiraju na ulozi Švedske i Finske, koje nisu deo Alijanse. Oni su pored toga potvrdili svoju čvrstu podršku za bližu saradnju izmedju NATO i Evropske unije.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao da će njegova zemlja preduzeti mere da se suprotstavi „pretnjama“ koje predstavlja postavljanje američkog protivraketnog štita u Poljskoj i u Rumuniji.

Obama i nordijski lider su razgovarali o temama koje zaokupljuju taj region kao što su ruska agresija, prilivi migranata u Evropu i borba protiv Islamske države u Iraku i Siriji, mada je bilo malo neslaganja medju zemljama koje uglavnom dele iste stavove.

Posle samita Obama se našalio i rekao da je „verovatno suviše slaganja“ da bi bilo mnogo uzbudljivo.

Obama je pohvalio pet nordijskih zemalja kao primere pouzdanosti, jednakosti, velikodušnosti, odgovornosti i čak lične sreće.

On je rekao da bi možda ove zemlje, koje su mala utočišta socijalnog liberalizma, povremeno trebalo da preuzmu vodjstvo.

Američki predsednik je pohvalio napore zemalja te oblasti da pomognu u migrantskoj krizi koja je zahvatila Evropu, gde su Danska i Švedska prihvatili veliki broj izbeglica.

„Svet bi bio bezbedniji i bogatiji kad bi samo imali više partnera kao što su naši nordijski partneri“, rekao je Obama pored predsednika Finske Sauli Ninniste, premijera Islanda Sigrudur Ingi Johansona, Danske Lars Leke Rasmusena, Švedske Stefana Levena i premijerke Norveške Erne Solberg.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.