U trendu

Obama priredio godišnju večeru povodom Ramazana u Beloj kući

Predsednik SAD Barak Obama rekao je povodom muslimanskog svetog meseca Ramazana da su Amerikanci ujedinjeni u odbacivanju diskriminacije svake vere ili etničke grupe.

Obama je sinoć muslimanima Amerikancima u Beloj kući priredio tradicionalnu večeru, iftar, povodom ovog praznika koji prati dnevni post od zore do sumraka. Ramazan se završava islamskim praznikom Eid al Fitrom.

„Potvrđujemo da smo jedna porodica, kakva god bila naša“, rekao je Obama na večeri kojoj je prisustvovalo i oko 40 članova diplomatskog kora i nekoliko članova Kongresa.

Obama se posebno osvrnuo na nekoliko mladih gostiju, među kojima je bila i Samanta Elauf, koja je išla do Vrhovnog suda da brani svoje pravo da nosi maramu, hidžab. Ona je imala 17 godina kada 2008. nije dobila posao prodavačice u jednoj radnji u Tulsi, u Oklahomim pošto je nosila hidžab na intervjuu.

„Bila je rešena da brani pravo da nosi hidžab… da ima iste šanse kao i svi drugi. Otišla je sve do Vrhovnog suda – što ja nisam radio u njenim godinama – i pobedila je“, rekao je Obama.

Obama je govorio o troje mladih muslimana koji su ubijeni 10. februara u Čapel Hilu, u Severnoj Karolini, i o devet Afroamerikanaca, članova jedne crkve, koji su ubijeni prošle nedelje u Čarlstonu, u Južnoj Karolini.
 
„Kao Amerikanci insistiramo na tome da niko ne treba da bude meta zbog toga šta je, kako izgleda, koga voli ili kako se moli. Mi stojimo ujedinjeni protiv ovakvih činova mržnje“, rekao je Obama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.